Nieuws Kempen Merksplas betaalt belasting terug aan nieuwe handelaars

Merksplas betaalt belasting terug aan nieuwe handelaars

Merksplas betaalt belasting terug aan nieuwe handelaars

belasting merksplasHet gemeentebestuur van Merksplas neemt een opmerkelijk initiatief om nieuwe handelaars in het dorpscentrum aan te trekken. Het betaalt de komende jaren een deel van de onroerende voorheffing terug. “Dat geld kunnen ze dan steken in de opstart en uitbouw van hun zaak”, zegt burgemeester Frank Wilrycx. Voor zover bekend is Merksplas de eerste gemeente die een dergelijk initiatief neemt.

Het centrum van Merkplas ondergaat een facelift. Oude gebouwen worden afgebroken en vervangen door nieuwe projecten. Voor de gemeente is dit het aangewezen moment om de lokale handelaars een duw in de rug te geven. “De lokale middenstand is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van een gemeente”, aldus de burgemeester.

Eenvoudige procedure
Om de komst van nieuwe handelszaken in de hoofdstraten van Merksplas aan te moedigen zal de gemeente gedurende drie jaar het gemeentelijk aandeel in de onroerende voorheffing terugbetalen: het eerste jaar 100%, het tweede jaar 75% en het derde jaar 50%. “Voor een gemiddelde zaak gaat het over die drie jaar toch al snel over 3 tot 4.000 euro”, rekent Frank Wilrycx voor. De procedure is bewust heel eenvoudig gehouden. Nadat de onroerende voorheffing is betaald aan de Vlaamse overheid, gaat de handelaar met dit bewijs op het gemeentehuis het bedrag terugvragen.

Momenteel zijn er een zestal bouwvergunningen goedgekeurd voor de bouw van appartementsblokken met op de benedenverdieping ruimte voor een handelszaak. “Met ons reglement willen we ook het sein geven aan mensen van buiten de gemeente die zin hebben om te ondernemen, om naar Merksplas te komen”, besluit de burgemeester.

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Herentals
Herentals

Digitale cadeaubonnen in Herentals

Handelshart Herentals lanceerde digitale cadeaubonnen. Het heeft communicatiebureau Phobos en Actor uit Geel onder de arm genomen voor de uitwerking ervan.… Lees meer

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer