Metallo_Dag_III_©_Jente_Willems-WebRes-042

Metallo viert 100-jarig bestaan met een blik op de toekomst

BEERSE – 100 jaar al is Metallo in Beerse actief in het recycleren van metalen. Het bedrijf heeft dat eeuwfeest deze maand groots gevierd. Ondertussen houdt het een focus op de toekomst en op innovatie om te recyleren met de modernste technologieën.

350.000 ton materiaal per jaar recycleert Metallo tegenwoordig. Metaalafval wordt aangeleverd vanuit heel de wereld, waarin twee belangrijke stromen zijn te onderscheiden. De eerste heet ‘end of life’. Daar gaat het onder andere over metaalafval dat komt uit afgedankte toestellen en de afbraak van gebouwen. De tweede stroom komt van productieafval, bijvoorbeeld van freesmachines. Metallo maakt hiervan, na een reeks innovatieve behandelingsprocessen, opnieuw bruikbaar metaal, dat wordt verkocht in heel Europa en ook deels daarbuiten.

Vandaag heeft de groep 540 mensen in dienst. 450 in België en 90 in Spanje.

“Onze medewerkers, dat is waar het om draait bij ons op Metallo. Door hun authenticiteit, durf, betrokkenheid en dagelijkse inzet kregen al die jaren hun glans", liet Dirk Vandenberghe, CEO van het jarige bedrijf, nog optekenen tijdens de feestelijkheden.

Evolutie

Op 10 november 1919 is het bedrijf opgericht als Metallo-Chimique. Toen maakte het nog kopersulfaat, een product dat werd gebruikt als meststof voor de landbouw en additief voor vee- en varkensvoeder.

Gaandeweg begon Metallo zich meer en meer te focussen op metalen grondstoffen en vanaf de jaren ‘70 is het zich volledig gaan toeleggen op het verwerken van secundaire grondstoffen: schroot en andere metaalhoudende afvalstromen. “Innoveren zit in ons DNA” vertelt Steven Keustermans van Metallo. “We zijn steeds op zoek naar het maximaal terugwinnen van de metalen uit de afvalstromen op een duurzame manier. Metallo is inmiddels de grootste tin recycler ter wereld, het product wordt wereldwijd gebruikt vanwege de hoge kwaliteitsstandaard.”

Innovatie

Twee jaar geleden investeerde het bedrijf nog in een installatie die door middel van plasmatechnologie de eindslak, een bijproduct van metaalverwerking, omzet naar een synthetisch mineraal. Dit product kan als grondstof worden ingezet voor duurzame bouwtoepassingen. Zo neemt Metallo actief deel aan de circulaire economie en streeft ze haar zero waste businessmodel na.

Metallo is lang een familiebedrijf geweest. Nu maakt het deel uit van een financiële groep. Ook op dat vlak is het bedrijf niet blijven stilstaan en lonkt de toekomst. Op 22 mei van dit jaar ondertekende Aurubis, een gevestigde waarde in de sector, een aankoop intentie met Metallo Group.