Nieuws Kempen Minister Annelies Verlinden bezoekt Umicore in Olen

Minister Annelies Verlinden bezoekt Umicore in Olen

Foto: Belga

Minister Annelies Verlinden bezoekt Umicore in Olen

OLEN – Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft woensdag een bezoek gebracht aan de site van Umicore in Olen. De aanleiding is het voorontwerp van een wet die eigenaars van met radioactieve stoffen verontreinigde bodems verplicht te saneren. Umicore is blij dat deze wet alle belanghebbenden duidelijkheid verschaft.

Umicore in Olen is een voorbeeld van zo’n verontreinigde site, die een gevolg is van de radiumproductie van het vroegere Union Minière. Die activiteiten zijn in de jaren 1970 stopgezet.

Straling beperkt

De productie heeft geleid tot een verontreiniging met laagradioactieve residu’s in de bodem, zowel buiten als binnen de huidige site van Umicore. De stralingsgevolgen zijn beperkt en geregelde metingen tonen aan dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Toch is een verdere sanering van de gronden van belang, om ze te kunnen hergebruiken voor andere doeleinden.

Nieuwe wet

Het nieuwe wettelijk kader dat minister van Buitenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft gecreëerd, is nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Als de wet wordt goedgekeurd, kan het FANC optreden bij bestaande en toekomstige verontreinigingen en veiligheidsmaatregelen opleggen.

Verantwoordelijk bedrijf

“Umicore is zeer verheugd met deze wetgeving, die voor alle belanghebbenden duidelijkheid schept in de complexe materie”, zegt Pierre Van de Buraene van Umicore. “De wet sluit aan bij onze inzet en overtuiging als verantwoordelijk bedrijf om ons historisch passief zo goed mogelijk te beheren en oplossingen voor de lange termijn uit te werken.”

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.