Ingenieur Filip Timmermans en jurist Jan Vrijs richtten Skilpod op in 2012. Met de steun van investeerders Van Roey uit Rijkevorsel en Futech uit Tessenderlo maken ze nu volledig afgewerkte woningen met houtskelet modules, zowel voor particulieren als voor social profit organisaties en grote investeerders.
De Geelse scale-up zet vandaag een volgende stap. De voorbije drie jaar werkte Skilpod met de steun van VLAIO aan de ontwikkeling van een schaalbaar systeem voor modulaire appartementen. “We kunnen nu betaalbare en duurzame appartementen tot vijf verdiepingen hoog bouwen”, zegt Filip Timmermans. “De eerste appartementen zijn al gebouwd.”
Skilpod maakt al tien jaar woningen met modulaire houtbouw. Het zijn gestandaardiseerde woningen die in het atelier in Geel worden geproduceerd in nauwelijks enkele weken tijd en daarna volledig afgewerkt naar de bouwwerf worden getransporteerd.
Met de modulaire houtskelet appartementen wil Skilpod een antwoord bieden op het huidige woningtekort in België en Nederland. “In Nederland zijn er plannen om per jaar 100.000 woningen bij te bouwen om de woonnood op te lossen”, weet Filip Timmermans. “In ons land staan 180.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning.”
Het wordt steeds moeilijker om een bouwgrond te vinden en nieuwbouwwoningen worden steeds duurder. “Veel mensen hebben hun bouwdroom al in de koelkast gestopt. Het is onze missie om een kwalitatieve en betaalbare thuis te bouwen voor iedereen. Dan kom je er niet met alleen gezinswoningen. Appartementen zijn de logische volgende stap.”
Skilpod bouwt die appartementen met uniforme standaardmodules. Dat betekent niet dat alle appartementen er hetzelfde uit zien. “Met ons systeem kan je elke verdieping anders inrichten, van een studio tot een woning van 160 m².”
Het hart van het systeem is één module, die de technische ruimte, badkamer en toilet bevat. Daarrond komen grotere modules, die vrij te combineren zijn, en dat tot vijf verdiepingen hoog. “Dit geeft steden en ontwikkelaars de mogelijkheid om in real-time in te spelen op de reële lokale vraag.”
Betaalbaar
Volgens Filip Timmersmans is deze manier van bouwen goedkoper. “Een appartement is gemiddeld 5% goedkoper dan een klassiek appartement.” Het is ook een duurzame bouwmethode. De materialen zijn recycleerbaar en recupereerbaar. Circulair bouwen, dus.
“Op termijn willen we niet alleen de bouwmethode, maar ook het volledige woonconcept veranderen”, voorspelt Filip Timmermans. “We noemen dat ‘living as a service’. Aan een Skilpodgebouw worden dan extra diensten en infrastructuur gekoppeld: gemeenschappelijke ruimtes, zonnepanelen op het dak, pakjesautomaten, een eigen onderhoudsdienst. Huurders kunnen mee investeren in het gebouw naar gelang hun eigen financiële mogelijkheden, zoals in een coöperatief woonmodel.”
Op dit ogenblik bouwt Skilpod in Aarschot een appartementsgebouw met sociale woningen voor de vzw Apojo. “In Nederland staan ze op dit vlak al verder, Vlaanderen is wat terughoudender”, zegt Filip Timmermans. “Maar dat komt. We moeten wel.”