Maar liefst 11 studententeams pitchten hun innovatieve concepten live aan een jury. In drie categorieën werd gestreden om erkenning, een startkapitaal van €500 en een promotievideo om hun project verder op de kaart te zetten.
Ondernemerschap en innovatie in de zorg en daarbuiten
De Entrepreneurship Award ging naar ‘BedLink’, een slimme zorg-app die de traditionele ziekenhuisbel vernieuwt. Patiënten kunnen via de app specifieke behoeften doorgeven, waardoor verpleegkundigen efficiënter kunnen werken en prioriteiten stellen. De app, die meerdere talen ondersteunt en automatisch vertaalt, werd ontwikkeld door vier studenten Toegepaste Informatica: Vincent Hens, Daan Borghs, Brent Van Gelder en Rube Meuleman.
In de categorie Creativiteit ging de prijs naar ‘The anti-phishers’. Dit team van vier studenten Ergotherapie uit Geel – Amy-Jo Van den Vonder, Tanzila Kerimova, Laura Werelds en Saar Leys – ontwierp een educatief puzzelboekje om cyberveiligheid op een toegankelijke manier aan te kaarten, met spelletjes en infofiches over het herkennen van phishing.
De Innovation Award werd toegekend aan ‘MDS’ (Mask Drying Station). Hanne Kerschot, studente Verpleegkunde uit Lier, ontwikkelde een hygiënisch systeem voor het drogen en opbergen van aerosolmaskers in zorginstellingen. Dit draagt bij aan efficiënter werken en het verminderen van gezondheidsrisico’s.
Lees ook: Hanne wint innovatieprijs van Thomas More en krijgt startkapitaal cadeau: “Tijdens mijn stage botste ik op een probleem”
Gangmaker award voor de bloemfabriek
Startup 2440 reikte ook een speciale ‘Gangmaker Award’ uit. Deze erkenning ging naar De Bloemfabriek, een creatieve hub gevestigd op de voormalige fabriekssite in Ten Aard. Volgens de jury hebben Bastiaan Quets en Mathias Vanuytsel, de bezielers van het project, een inspirerende plek gecreëerd waar ondernemerschap en creativiteit floreren.
Sofie Mols, directeur Innovatie bij Thomas More, prees de studenten: “Deze awards bewijzen hoe onze studenten groeien van denkers naar doeners. Wat me ook nu weer verrast, is hoe ze theoretische kennis omzetten in oplossingen voor reële uitdagingen.” Ook burgemeester van Geel, Marlon Pareijn, was lovend: “De frisse ideeën en doortastende aanpak van deze jongeren tonen aan dat de toekomst in goede handen is. Als stad dragen wij innovatie hoog in het vaandel, en het doet me deugd te zien dat Geel een broedplaats is voor jong talent.”