“Het liefst van al hadden we onze camping (die al bestaat sinds 1969, red.) overgegeven aan onze dochter, maar zij heeft gekozen voor een job in het onderwijs. Wij als ouders staan daar helemaal achter”, zegt huidig eigenaar Martin Hesters (55), die zijn tweehonderd vaste kampeerders met een persoonlijke brief op de hoogte bracht van de nakende overname. “Eind dit jaar stoppen we, maar tot dan willen we er alles aan doen om van dit laatste seizoen het beste ooit te maken”, schrijft hij.

Vanaf half december komt de camping in Nederlandse handen. Projectontwikkelaar Wim Druggelar van WTC Consultancy Nederland treedt op namens enkele vermogende families uit Nederland die het aloude kampeerterrein willen upgraden naar een eigentijds recreatiepark. “Overal in België en Nederland hebben klassieke campings het moeilijk om te overleven”, zegt hij. “Om nog rendabel en met alle huidige normen in orde te zijn, zijn grote investeringen nodig en voor veel uitbaters is dat gewoon niet haalbaar.”
Achttien vakantiehuisjes
Nochtans heeft het Berkenstrand volgens de Nederlandse projectontwikkelaar een groot economisch en toeristisch potentieel. “Dit is een prachtige locatie: vlak bij de abdij van Mol-Postel, te midden van weiden, bossen en natuur”, zegt hij. “De exacte toekomstplannen moeten we nog uittekenen, maar ik kan al wel zeggen dat we nog dit jaar willen starten met de bouw van de eerste achttien duurzame vakantiehuisjes: energiezuinig, goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en thuisbatterijen en aangepast aan alle hedendaagse noden. De huisjes worden neergezet aan de rand van de campingvijver en zijn geschikt voor vier tot zes personen, voor verhuur en verkoop.”

Juridische acties
Toen de Nederlandse consultant deze week zijn Powerpoint-presentatie toonde aan de huidige campinggasten, wekte dat al snel hevige emoties op. Ook het voorstel dat zij als eerste de kans zouden krijgen om een splinternieuwe chalet met zicht op de vijver te kopen, kon de gemoederen niet bedaren. “Zo’n chique chalet van 100.000 tot 150.000 euro is onbetaalbaar voor gewone werkende mensen als wij. Het interesseert ons ook niet. In onze eigen caravan zitten we lekker klein en fijn. Wij beraden ons over juridische acties”, zegt bouwvakker Christian Thijssen (39), die al sinds 2022 in Retie verblijft samen met zijn vier kleine kinderen.