Nieuws Kempen Nyrstar sluit zinksmelterij in Nederland wegens hoge energiekosten

Nyrstar sluit zinksmelterij in Nederland wegens hoge energiekosten

Foto Bart Dewaele

Nyrstar sluit zinksmelterij in Nederland wegens hoge energiekosten

BALEN – Nyrstar sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn Nederlandse zinksmelterij in Budel, in Noord-Brabant dicht bij de Belgische grens. Het bedrijf verwijst naar “diverse externe factoren”. Volgens het persagentschap Bloomberg liggen de hoge energiekosten aan de basis.

De smelterij in Budel wordt op “care and maintenance” geplaatst, klinkt het dinsdag in een persbericht. “De situatie zal voortdurend worden geëvalueerd”. Er vallen geen ontslagen, de ongeveer 400 personeelsleden krijgen tijdelijk andere taken toegewezen.

De Nederlandse smelterij is één van de grootste van Europa, de maximumcapaciteit bedraagt 315.000 ton zink per jaar. Maar het bedrijf draait al bijna een jaar op verminderde capaciteit door de hoge energiekosten. Voor de andere sites in Balen en in Auby (Frankrijk) verandert er voorlopig niets, ook zij draaien op deels verminderde capaciteit.

De zinkprijs steeg na de aankondiging met 5,7 procent op de termijnmarkten, bericht Bloomberg. Zink wordt onder meer gebruikt in de bouw, chemie of in batterijen; een zinklaag beschermt tegen corrosie.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.