Nieuws Kempen OMC neemt FoKusLab in gebruik, maar moet Middag van de Maakindustrie annuleren

OMC neemt FoKusLab in gebruik, maar moet Middag van de Maakindustrie annuleren

OMC neemt FoKusLab in gebruik, maar moet Middag van de Maakindustrie annuleren

TURNHOUT – De Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout had het plan zijn vijfjarig bestaan onder de aandacht te brengen met een nieuwe ‘Middag van de Maakindustrie’, gecombineerd met de opening van het nieuwe OMC FokusLab door minister-president Jan Jambon. Corona gooit ook hier roet in het eten.

Ook de Turnhoutse Open Manufacturing Campus moet dus zijn publieke activiteiten voorlopig schrappen. Maandag is er dan toch geen ‘Middag van de Maakindustrie’ voor het 5-jarig bestaan van OMC. Niettemin is er reden tot tevredenheid, want OMC heeft in de voorbije 5 jaar toch al wel wat bereikt.

Nieuwe invulling gebouwen

De geleidelijke afbouw van de productie en tewerkstelling bij Philips Lighting (nu Signify)  in Turnhout werd door OMC vzw aangegrepen om de beschikbaar gekomen ruimte én waardevolle expertise op een positieve manier in te zetten voor de economie in de regio. “We hebben OMC opgezet met de duidelijke ambitie om de fabriek om te bouwen tot een Campus waar diverse innovatieve bedrijven zich kunnen vestigen”, aldus Bart Wuyts, voorzitter van OMC. “Dankzij het feit dat ze dicht bij elkaar gehuisvest zijn op één campus, verhogen we de kans dat medewerkers elkaar gemakkelijk ontmoeten en gaan samenwerken. We stimuleren dat ook actief, en proberen zelf voortdurend mogelijkheden tot samenwerking aan te reiken. Het is erg fijn om te zien dat dit na vijf jaar werking ook écht volop gebeurt. Het OMC-model werkt en is een krachtige manier om nieuwe industriële tewerkstelling te creëren.”

De OMC-initiatiefnemers zijn tevreden vast te stellen dat tegen medio 2020 de OMC-productiehallen volledig gevuld zullen zijn. Een 20-tal innovatieve bedrijven stellen samen meer dan 300 medewerkers tewerk, bovenop de circa 500 medewerkers die nog steeds voor Signify werken op dezelfde site.

FoKusLab

Naast aantrekkelijke productie- en kantoorruimtes met bijhorende faciliteiten gaat OMC nu ook heel specifieke toestellen verhuren. Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland en de provincie Antwerpen in het grensoverschrijdende ‘Fokus’-project realiseerde OMC een praktijklab waarin state-of-the-art laser- en meetapparatuur ter beschikking gesteld wordt voor geïnteresseerde bedrijven. Minister-president Jan Jambon zou dit nieuwe unieke FokusLab openen op 16 maart, maar vanwege de Corona-crisis wordt deze officiële opening met enkele maanden uitgesteld. Dat neemt niet weg dat het Lab al in gebruik genomen wordt en dat geïnteresseerde bedrijven er nu al terechtkunnen.

“Het nieuwe lasersysteem in ons Lab is werkelijk uniek in de Benelux”, aldus een trotse Marc Corthout, business developer van OMC. “De laser is uitermate krachtig en wordt gecombineerd met een zeer nauwkeurige driedimensionale optiek. Samen biedt dit een zeer interessante cocktail voor vele ingenieurs. Tot nu toe moesten geïnteresseerde bedrijven daarvoor ver Duitsland in reizen. Nu kunnen ze per dagdeel tijd reserveren op de machine in ons FokusLab, om experimenten op te zetten of zelfs om beperkte productieseries te draaien. Op dit moment zijn er al zes bedrijven en kennisinstellingen die het systeem de volgende jaren gaan gebruiken, en die komen van Kortrijk tot Luik.” Naast het lasersysteem zijn er ook diverse gespecialiseerde meetsystemen ter beschikking in het Lab, waaronder enkele hoogwaardige microscopen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer