Er zijn drie Ostars: een voor een nieuwkomer, een voor een zaak die zich onderscheidt met sociale media en een voor een vaste waarde. Als nieuwkomer haalde Bistro Latte uit de Sint-Antoniusstraat het van de andere genomineerden, theehuis Chateau Noël op het Tweetorentjesplein en parfumeriezaak Douglas in de Gasthuisstraat. Socialemediaspecialisten Marcel Shoes uit de Renier Sniedersstraat en Country Fashion uit de Gasthuisstraat moeten het afleggen tegen Kooktijd, dat in de Herentalsstraat is gevestigd. Bij de vaste waarden was de keuze erg moeilijk, maar de Zwarte Ruiter en Campus, de boetiek uit de Patersstraat legden het af tegen Chocolaterie Pas, dat ambacht hoog in het vaandel voert en op de vraag welke taak hij aan een robot zou toevertrouwen, Manu Pas heel open en eerlijk antwoordt: “Die zou ik buiten sjotten.”
De uitreiking van de Ostars is eigenlijk maar een alibi om handelaars en ondernemers bij elkaar te krijgen. Dit jaar beantwoordden 145 handelaars deze oproep. “Handelaars zijn de ambassadeurs van de stad”, benadrukt Sébastien Hendrickx. Hij riep het stadsbestuur op om het stadscentrum, waar deze handelaars zijn gevestigd, op te waarderen. “Turnhout moet dé shoppingstad van de Kempen zijn, maar in een appartement waarin de tapis-plain is versleten en de kraan lekt, wil je niet verblijven.”

“We moeten trotser zijn op onze stad”, beaamt burgemeester Hannes Anaf (Vooruit). “Maar een stad maken, dat kunnen we niet alleen.” Het nieuwe stadsbestuur werkt voort aan het plan om het hart van de stad te verfraaien. “We moeten meer uitpakken met de goede winkels en horeca die we in de stad hebben. Zowel voor jullie als voor ons is het belangrijk dat mensen graag naar Turnhout komen.”
Zuurtje in de mond
Schepen van Locale Economie Luc Op de Beeck (N-VA/CD&V) belooft dat er na de succesvolle campagne ‘Werken in Turnhout’ nog de campagnes ‘Wonen in Turnhout’ en ‘Leven in Turnhout’ volgen. “De handelaars en de bedrijven in onze stad zorgen voor het inkomen van 15.000 gezinnen. Terwijl elders het aantal vacatures daalt, blijft het aanbod in Turnhout hoog. Er zijn vandaag 1.556 vacatures. We moeten dus niet alleen zo veel mogelijk mensen naar Turnhout lokken om er te werken, maar ook om er te wonen.”
Zo aantrekkelijk lijkt Turnhout op dit ogenblik niet. Dat beseft ook de schepen. “Ze zeggen weleens dat een Turnhoutenaar is geboren met een zuurtje in de mond. We gaan er hard aan werken om daarvan een zoetje te maken. De handelaars die onze ambassadeurs zijn, moeten de eersten zijn om dat zoetje in de mond te nemen. We hebben hier een verzorgingsgebied van 280.000 mensen. Dat is vergelijkbaar met Eindhoven, alleen zien we dat niet zo.”
Netwerken kan alvast helpen, getuigt Wim Van de Cruys. Hij groeide op in de winkel van zijn ouders in de Gasthuisstraat, maar nu hij zelf een creatieve videostudio in het Paterspand heeft, is hij een onbekende in de stad. “Ondernemers moeten elkaar helpen en verrijken”, getuigt hij. “Samen kunnen we Turnhout groot maken. Ik heb me hier nooit zuur gevoeld.”