Nieuws Kempen Openbaar onderzoek naar zuiveringsinstallatie radioactieve restanten

Openbaar onderzoek naar zuiveringsinstallatie radioactieve restanten

Openbaar onderzoek naar zuiveringsinstallatie radioactieve restanten

Van 26 maart tot 24 april 2021 loopt er in Mol een openbaar onderzoek naar de bouw van de Recumo-installatie op de site van SCK CEN. In die installatie zuivert het onderzoekscentrum de radioactieve restanten, afkomstig van de productie van medische radio-isotopen. “Die radio-isotopen zijn onmisbaar in de strijd tegen kanker en andere ziekten. Dankzij die installatie kunnen we de bevoorrading ervan garanderen. Het openbaar onderzoek is een belangrijke stap in de realisatie van het Recumo-project”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Iedereen kan het dossier inkijken op het gemeentehuis of op de website van FANC.

SCK CEN heeft een aanvraag ingediend om een bestaande nucleaire installatie op zijn terrein uit te breiden. Die uitbreiding is noodzakelijk om het Recumo-project uit te voeren. SCK CEN zal de radioactieve restanten, die overblijven na het productieproces van medische radio-isotopen, omzetten in laagverrijkt uranium en zuiveren. “Het hoogwaardige materiaal dat we recuperen, kunnen we opnieuw inzetten als brandstof voor onderzoeksreactoren of als targets voor de productie van radio-isotopen. Zo garanderen we de bevoorradingszekerheid ervan”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

En een continue bevoorrading van medische radio-isotopen is volgens SCK CEN cruciaal. “België is namelijk een van de zes wereldspelers in de productie en distributie ervan. Die radio-isotopen zijn van essentieel belang voor de diagnose en behandeling van bepaalde ziekten waaronder kanker. Elk jaar ondergaan bijna 7 miljoen patiënten wereldwijd een medisch onderzoek dankzij de Belgische productie van molybdeen-99, de meest gebruikte radio-isotoop in de medische beeldvorming. Meer dan 25% ervan is van Belgische makelij.”

Tijdens het openbaar onderzoek kan elke geïnteresseerde de plannen inkijken bij zijn gemeentebestuur.  Op donderdag 1 april om 19u organiseert de gemeente Mol een info-avond, waarin Departement Omgeving – Vlaamse Overheid en SCK CEN omwonenden en andere geïnteresseerden op de hoogte te brengen van de plannen. Gezien de coronamaatregelen zal het een virtueel infomoment worden. Enkele dagen voordien wordt op deze website de link naar de informatievergadering meegedeeld. Geïnteresseerden kunnen eventuele vragen ook op voorhand stellen via info@sckcen.be.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer