Nieuws Kempen Opnieuw knalverkoop in de grensstreek

Opnieuw knalverkoop in de grensstreek

Opnieuw knalverkoop in de grensstreek

BAARLE-HERTOG – Tijdens de eindejaarsperiode is het traditioneel druk in de Belgisch-Nederlandse grensstreek met mensen die vuurwerk komen kopen. Vroeger waren het vooral Nederlanders die in België zwaar vuurwerk zochten. Sinds de regels in België zijn verstrengd, is het meer tweerichtingsverkeer. De politie stelde het voorbije weekend toch enkele overtredingen vast.

De dagen zijn voorbij dat Nederlanders in grensgemeenten als Baarle-Hertog hun wagen kwamen volladen met zwaar knalvuurwerk uit Belgische winkels dat ze wilden afsteken met oud op nieuw.

Het einde kwam er met verscherpte vuurwerkregels in België. Sindsdien komen Belgen vaker over de Nederlandse grens geschikt vuurwerk zoeken. Hoe dan ook draait de vuurwerkverkoop in Baarle weer op volle toeren.

De politie hield er zaterdagnamiddag een controleactie in en rond de vuurwerkwinkels. “In één van de winkels stelden onze collega’s van de milieupolitie vast dat de maximum toegelaten hoeveelheid vuurwerk dat achter de toonbank mag liggen, was overschreden”, vertelt een woordvoerder van de politie. “In een andere winkel merkten onze collega’s dat er te veel vuurwerk werd verkocht aan één persoon, want ook daar zijn uiteraard wettelijke beperkingen op. En tot slot troffen we bij de vaststelling van een verkeersinbreuk ook nog een hoeveelheid illegaal vuurwerk aan in een auto. Dat vuurwerk werd in beslag genomen.”

Wat mag?

Als particulier mag u 1 kilogram vuurwerkpoeder bezitten of vervoeren. “Van het aanmaakproduct mag je 1 kilogram in huis hebben, wat vergelijkbaar is met ongeveer 6 kilogram vuurwerk”, zegt Peter Van Rossum van Oscare, een onderzoekscentrum voor brandwonden.

Wie vuurwerk wil afsteken, controleert ook best vooraf wat er in je gemeente wel of niet mag.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.