Goele Sapion (Trapper Herentals) kijkt geëmotioneerd naar scouts en gidsen die haar huldigen voor haar winkel. © Hans Otten

Outdoorwinkel Trapper neemt na 30 jaar afscheid van scoutskledij: focus op kernactiviteiten

De Herentalse outdoorwinkel Trapper, al drie decennia een vaste waarde op de Lierseweg, heeft recent de verkoop van officiële scoutskledij stopgezet. Deze beslissing volgt op een strategische wijziging bij de koepelorganisatie Scouts en Gidsen Vlaanderen. Zaakvoerster Goele Sapion en haar man Frank Peeters richten zich nu volledig op de kernactiviteiten van hun outdoorzaak.

Sinds de start in 1994 bood Trapper, gerund door Goele Sapion en Frank Peeters – beiden met een “groot scoutshart” – een specifiek assortiment aan voor scouts en gidsen. Doorheen de jaren werd Trapper het laatste fysieke verkooppunt in de Kempen, waar klanten tot vanuit Lier en Oelegem naartoe kwamen, mede omdat het passen van de kledij vaak essentieel is. Hoewel de winstmarge op deze artikelen beperkt was, werd de verkoop uit passie voortgezet.

Eind vorig jaar ontving Trapper bericht van S&GV dat de organisatie de distributie via particuliere verdeelpunten zou stopzetten per 31 maart 2025. Deze beslissing kaderde in een bredere strategie van S&GV, die eerder al haar eigen Hopperwinkels sloot vanwege stijgende kosten en de verkoop centraliseerde via haar webshop.

Woordvoerder Jan Van Reusel van S&GV lichtte toe: “Het marktgebeuren en het koopgedrag duwen ons ontegensprekelijk naar een online verhaal. Die overstap moeten we doen met beperkte middelen, waarbij onze focus ligt op de uitwerking van ons digitale model. Voor het uitrollen van verschillende samenwerkingsmodellen met externe partners hebben we nu gewoon de ademruimte niet.” Het aanbod wordt bovendien afgeslankt naar voornamelijk uniformen en onderdelen.

Het is natuurlijk heel jammer dat het op deze manier afgelopen is, maar voor mij is het intussen oké, ik heb het een plaatsje kunnen geven.

Goele Sapion

Goele Sapion betreurde de beslissing initieel en plaatste vraagtekens bij de ecologische duurzaamheid van een uitsluitend online model met meer transportbewegingen, zeker gezien S&GV duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Ook het wegvallen van de mogelijkheid tot fysiek passen werd als een minpunt ervaren. Lokale pogingen, onder meer vanuit het stadsbestuur, om de beslissing te beïnvloeden, haalden niets uit.

Focus op outdoor en community

Ondanks het wegvallen van de scoutshoek, blijft Trapper operationeel als gespecialiseerde outdoorwinkel. De focus ligt nu volledig op het reguliere assortiment van outdoor-, wandel- en kampeermateriaal. Waar de initiële reactie er een van teleurstelling was, heeft Goele Sapion de situatie intussen aanvaard: “Het is natuurlijk heel jammer dat het op deze manier afgelopen is, maar voor mij is het intussen oké, ik heb het een plaatsje kunnen geven.”

De sterke band die Trapper in 30 jaar opbouwde met de lokale gemeenschap werd recent zichtbaar tijdens een spontane huldiging door een honderdtal leden van lokale scouts- en gidsengroepen. Dit onderstreept de waarde die klanten hechten aan de persoonlijke service en expertise van de zaak. “De hartelijke ontvangst, het deskundige woordje uitleg en de gezellige babbel zorgden ervoor dat iedereen zich hier welkom voelde”, getuigt Elies Cronin van Gidsen 2de Kempen. Deze klantentrouw en lokale verankering blijven belangrijke activa voor de onderneming nu ze zich verder concentreert op haar kernmarkt. Trapper blijft dan ook een belangrijk adres in Herentals voor outdoorliefhebbers.