Nieuws Kempen Stories Persoonlijke immo-shopper zoekt ideale woonst in Spanje
Kempen

Persoonlijke immo-shopper zoekt ideale woonst in Spanje

BEERSE – MaSsupport zoekt uw ideale (tweede) verblijf in Spanje. Zaakvoerder Lydia Berrens weet hoe belangrijk die hulp kan zijn. “Ik ontzorg mijn klanten en het kost hen niets, dus waarom zouden ze het niet doen?”

De website staat nog maar twee weken online, de eerste klanten hebben zich gemeld. MaSsupport is een start-up, maar het idee voor deze onderneming had Lydia Berrens (56) uit Beerse al langer. “In 2013 hebben mijn man en ik zelf een tweede verblijf gekocht in Spanje. Die zoektocht was niet eenvoudig. Er zijn zoveel makelaars en ze beweren allemaal de beste te zijn. Als je er een contacteert, neemt hij je mee op sleeptouw naar woningen die helemaal niet aan jouw criteria voldoen. Nadat wij 35 woningen hadden gezien, dachten we, dat moet toch aangenamer kunnen.”

Negen jaar later haalde Lydia Berrens dat idee van onder het stof. Een loopbaan in de administratie van rusthuizen was plots afgebroken. “Ik wilde nog niet met pensioen, maar wilde wel iets doen waar ik energie van krijg. Spanje kwam al snel weer in het vizier.”

Personal shopper

De ultieme test was de zoektocht naar een woning in Spanje voor een bevriend koppel. “Wat ik wilde doen, bleek haalbaar. Ik wil geen makelaar zijn, ik wil op zoek gaan naar het juiste huis. Makelaars hebben panden in portefeuille en die willen ze verkopen. Ik niet. Ik praat met mensen, ga na aan welke criteria hun woning moet voldoen en ga dan bij verschillende makelaars op zoek naar het pand dat aan die criteria beantwoordt. De klant heeft een duidelijk plan vooraleer hij naar Spanje vertrekt.”

 

“Als de woning de klant aanstaat, breng ik hem in contact met de lokale gestoria, een kantoor dat alle papierwerk regelt.”

Lydia Berrens

“Ik ben de persoonlijke zoekmachine van de klant, de immo-shopper”, zegt Lydia Berrens. “Ik neem de hele zoektocht over, contacteer makelaars, en probeer een zo goed mogelijke selectie te maken. Als de woning de klant aanstaat, breng ik hem in contact met een lokale gestoria, een kantoor dat alle papierwerk voor de klant regelt, tot bij de notaris, vaak zelfs in het Nederlands. En wil de klant verbouwen, dan kan ik hem in bepaalde regio’s zelfs een goede schilder, aannemer of zwembadbouwer aanbevelen.”

Geen makelaar

Lydia deed het voorbije jaar wat ervaring op bij één immokantoor. “Maar ik wil geen agent zijn van de zoveelste makelaar. Mijn hulp kost de klant niets. De makelaar bij wie ik een huis vindt, staat een deel van zijn commissie aan mij af. Ik heb het hele vooronderzoek in zijn plaats gedaan, dus daar doen makelaars in Spanje niet moeilijk over. Na mijn onderzoek kan de klant naar Spanje vertrekken en heel doelgericht een aantal woningen gaan bekijken. Voor de rest kan hij genieten van zijn verblijf.”

“Ik vind dit zelf eigenlijk wel een tof concept.”

Lydia Berrens

Als de klant toch niet vindt wat hij zoekt, kost hem dat niets. “Misschien kan ik hem later toch nog helpen. Dat neem ik erbij. Maar als er wel een klik is, adviseer ik de klant om snel te beslissen, want er is nog steeds veel interesse voor vastgoed in Spanje.”

Lydia gaat op zoek in alle regio’s in Spanje, ook regio’s die ze zelf niet goed kent. “Daarom is het wel belangrijk dat ik feedback krijg. Als een klant een slechte ervaring heeft met een makelaar, wil ik dat weten. Als hij tevreden is van de aannemer die ik hem heb aanbevolen, ook. Zo breid ik mijn netwerk en mijn kennis uit. En als die zoektocht niets kost, waarom zou je het dan niet doen? Ik vind dat zelf eigenlijk wel een tof concept.”

Plusdochter Sam

Over een naam voor het bedrijf moest Lydia niet lang nadenken. Zij was plusmoeder van Sam Moelants, de jonge chiroleidster die in 2016 in Oud-Turnhout het slachtoffer werd van een dodehoekongeval. “Sam is een dochter van mijn echtgenoot. Hij heeft dat mee beslist. Sam van rechts naar links gelezen is mas, wat Spaans is voor meer. Het heeft dus een dubbele betekenis. Ik wil meer doen voor de klant en ik weet dat Sam op een of andere manier meekijkt en ziet dat het goed is. Vandaar ook de hoofdletter S in de naam: maSsupport.”