Nieuws Kempen Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels van Motum zijn zevende innovatieheld van 2014

Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels van Motum zijn zevende innovatieheld van 2014

Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels van Motum zijn zevende innovatieheld van 2014

Pieter Van Caesbroeck en Lieve BusselsHet ondernemende duo Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels is onze zevende innovatieheld van 2014. Het Innovatiecentrum verkoos hen omdat ze aantonen dat verstandige partnerships een jong bedrijf kunnen helpen om een unieke positie in de markt te creëren.
Pieter Van Caesbroeck startte Motum op in 2011 en vormde al snel een tandem met Lieve Bussels om het bedrijf verder uit te bouwen tot een belangrijke speler in het domein van AGV systemen. Een AGV of Automated Guided Vehicle, kan je je best voorstellen als een mobiele robot die ladingen binnen een productieproces en magazijnen transporteert op een volautomatische manier. Motum vertrekt van bestaande heftrucks en voorziet die van de nodige software die de sturing van het voertuig op zich neemt, op basis van een positioneersysteem.

3 jaar later telt Motum 12 mensen en realiseerde het al 6 grote AGV projecten. Innovatie is een continu aandachtspunt binnen het bedrijf. De helft van het team werkt dan ook op R&D. “Onze software onderscheidt zich vooral door de erg intuïtieve manier waarop installaties opgezet kunnen worden bij onze klanten. We moeten enkel nog een grafische lay-out maken van de paden die gereden moeten worden door de AGV.”, stelt Pieter Van Caesbroeck. “ De Motum oplossing omvat niet langer een server die het verkeer van de vloot regelt. Alle voertuigen beslissen autonoom over de routes die ze volgen en onderhandelen onderling over de voorrangsregels.

Het bedrijf sloot strategische partnerships af met SSI Schäfer en Nacco/Hyster. De eerste is wereldwijd de grootste automatiseerder in warehouses en is vanaf het begin betrokken geweest in de ontwikkeling van nieuwe applicaties. De tweede is wereldwijd de derde grootste leverancier van magazijntrucks en geeft Motum toegang tot een heel groot netwerk om haar producten te gaan commercialiseren.

Voor de ontwikkeling van de software klopte Motum aan bij het innovatiecentrum en werd via IWT een kmo subsidie verworven. Ook binnen het onderzoek is het sluiten van partnerships een rode draad. Universiteit Antwerpen bracht haar kennis in bij het uitdokteren van het routeringsalgoritme. Hogeschool West-Vlaanderen werkte mee aan de user interface en Karel de Grote Hogeschool en Sirris ondersteunden bij het vastleggen van de architectuur.

Het bedrijf wil ondertussen verder inspelen op de groeiende markt van de e-commerce. Een O&O project aanvraag is goedgekeurd bij IWT in samenwerking met KULeuven en Ugent. “Wij beschouwen partnerships als een natuurlijk onderdeel van onze groei- en innovatiestrategie”, stelt Lieve Bussels. Samenwerking laat Motum duidelijk toe om sneller kennis op te bouwen en die kennis ook sneller te vertalen naar marktrijpe toepassingen.

In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Kempen, nemen Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels jullie mee in zijn zoektocht naar innovatie.

Met de reeks Innovatiehelden zetten we ondernemers in de kijker. Meer specifiek diegenen die passioneel op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten een stap vooruit te helpen in hun eigen doelstellingen. Ze zijn een inspiratiebron voor andere ondernemers en ondernemers-in-spe. Voor ons zijn het die innovatiehelden die in de toekomst het verschil gaan maken voor de Vlaamse economie. Laat je ook inspireren door de andere Innovatiehelden van 2014.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hoogstraten
Hoogstraten

Zero emissie tijdens het zware werk

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops en Rollmops, stelt nu ook een elektrische kniklader voor. De zoektocht naar een geëlektrificeerde… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer