Nieuws Kempen Pilootproject onderzoekt insecten als duurzame grondstof

Pilootproject onderzoekt insecten als duurzame grondstof

Pilootproject onderzoekt insecten als duurzame grondstof

Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) begonnen KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en de onderzoeksinstelling VITO in 2017 met de bouw van de pilootinfrastructuur voor de kweek, het oogsten en het verwerken van insecten, kortweg de Insect Pilot Plant. Vandaag, vier jaar later, is het project afgerond. Met de Insect Pilot Plant komt een nieuwe waardeketen op basis van insecten immers weer een stap dichterbij.

Insecten hebben het potentieel om een nieuwe waardeketen te worden en kunnen een sleutelrol spelen bij de transitie naar een biogebaseerde economie. “Insecten kunnen immers gevoed worden met allerlei organische reststromen en ze efficiënt omzetten naar grondstoffen zoals eiwitten, vetten en chitine”, zegt projectcoördinator Mik Van Der Borght van KU Leuven. Sabine Van Miert, onderzoeksmanager van Thomas More vult aan: “Deze duurzame grondstoffen kunnen gebruikt worden in de voedings- en voedersector of kunnen als grondstof dienen voor biogebaseerde chemicaliën. Het bedrijfsleven ziet hier potentieel in, maar er blijven nog onzekerheden. De verhinderen vandaag nog de toepassing op industriële schaal.”

KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en VITO hebben de laatste jaren expertise opgebouwd in de kweek en verwerking van insecten. De projecten die het kweken, oogsten en verwerken van insecten bestuderen in Vlaanderen bevinden zich nog op laboschaal, terwijl er in de praktijk nood is aan expertise op pilootschaal als tussenstap naar industriële productie. “Met de bouw van een flexibele en breed inzetbare pilootinstallatie voor het kweken, oogsten en verwerken van insecten is de leemte op dit vlak opgevuld”, zegt Leen Bastiaens van VITO. De pilootinstallatie zal gebruikt worden voor onderzoek, demo-projecten en de aanmaak van biogebaseerde chemicaliën.

Dit project kreeg de steun van EFRO Vlaanderen – GTI Kempen, het HERMES-fonds, het Departement Landbouw en Visserij en de Provincie Antwerpen. Het totale projectbudget bedroeg 670.000 EUR.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer