Proefcentrum Hoogstraten Onderzoeker Stef Laurijssen tussen de aardbeiplanten in de indoor productiecel. © Ronny van den Ackerveken

Proefcentrum Hoogstraten investeert in indoorcellen en sensorgestuurde teelten

Om de innovatie in de tuinbouwteelt te versnellen, heeft Proefcentrum Hoogstraten twee indoorcellen in gebruik genomen. Een andere nieuwigheid zijn plantensensoren in de serres om onder andere het klimaat en vochtgehalte te meten. Het zijn nieuwe stappen op de glastuinbouwsector toekomstbestendig te maken.

Proefcentrum Hoogstraten in Meerle is enkele jaren geleden gestart met een investeringsprogramma. In maart werd een nieuwe serre geopend en er komt een nieuw kantoorgebouw. De twee nieuwe teeltsystemen worden gebruikt voor de onderzoeken en kennisopbouw die het Proefcentrum doet. “De productie van gewassen is afhankelijk van veel factoren”, legt onderzoeker Stef Laurijssen uit. “Zonlicht geeft energie en licht, maar dat wil niet zeggen dat je geen interessante kennis kunt halen uit daglichtloze teelt. Daarom hebben we een indoorcel voor de productie van aardbeien en een andere cel voor de opkweek. Vanuit onderzoekstandpunt is het interessant om onafhankelijk van de buitenomstandigheden te werken.”

In de indoorcel voor productie staan als eerste teelt enkele lagen van goten gevuld met aardbeiplanten. Het gaat om 27 planten per vierkante meter. “De planten blijven hier vijftien weken en krijgen licht voor een daglengte van zestien uur. De temperatuur is overdag 20 graden, ‘s nachts varieert die tussen 4 en 8 graden. Met de mogelijkheid om licht, temperatuur en vochtigheid in de cel volledig te controleren, hopen we de groei van aardbeiplanten in gestapelde systemen nog beter te begrijpen. In de cel voor opkweek zijn twee proeven bezig voor de opkweek van plantgoed op teelttafels. De eerste teelt wordt in augustus geplant”, zegt Stef Laurijssen.

In de indooropkweekcel staat plantgoed op teelttafels. © Ronny van den Ackerveken

Experimentele fase

Om nog meer met data te werken, kocht Proefcentrum Hoogstraten meer dan tweehonderd sensoren aan voor tomaat, paprika en aardbei. “Voor ons is werken met sensoren nog nieuw”, vertelt onderzoeker Vincent Greffe. “Het zit nog in de experimentele fase. Twaalf sensoren op de kop van planten meten het licht en hoe dat wordt omgezet in energie voor de plant. Daarnaast zijn er ook sensoren voor de bladtemperatuur, de stengeldikte en sapstroom. Met klimaatsensoren meten we onder meer de temperatuur en luchtvochtigheid.”

“We kunnen kleine variaties in het klimaat op verschillende locaties binnen een serre-afdeling beter in kaart brengen. Daarnaast hebben we nu een groot aantal sensoren die het vochtgehalte van het substraat (ondergrond) meten. Dat geeft de mogelijkheid om op een meer efficiënte manier om te gaan met water. Innovatieve sensoren meten de plantwaarden en geven op elk moment een beeld van de plantgezondheid”, zegt Vincent Greffe.