maisveld

Project beoogt verduurzaming van watergebruik op agrarische bedrijven

Het Europese LIFE-project ACLIMA ging recent van start in onze provincie. Het project helpt land- en tuinbouwbedrijven om op een toekomstgerichte en duurzame manier antwoorden te bieden op een prangend vraagstuk: de toenemende behoefte aan water en de dalende beschikbaarheid ervan als gevolg van de klimaatverandering.

De komende 5 jaar wordt er een brede waaier aan technologieën en maatregelen gedemonstreerd voor land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen. Het doel is om de waterstromen binnen land- en tuinbouwbedrijven in kaart te brengen en te verduurzamen. De Antwerpse praktijkcentra zullen de land- en tuinbouwers de verschillende mogelijkheden tonen, met een nadruk op circulair watergebruik.

Naast deze demonstraties focust Life ACLIMA ook sterk op klimaatadaptatietrajecten waarin geïnteresseerde land- en tuinbouwers actief begeleid zullen worden door experts van het consortium. Dankzij deze trajecten kunnen land- en tuinbouwers bijvoorbeeld gebruik maken van een demonstratiecontainer om zo innovatieve waterzuiveringstechnieken zelf uit te testen op hun bedrijf. Dat verlaagt de drempel om zelf in nieuwe technologieën te investeren.

“Als provinciebestuur willen we onze land- en tuinbouwers met raad en daad bijstaan om de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden het hoofd te bieden. De klimaatverandering is misschien wel de belangrijkste. Professionele bedrijven ondervinden de gevolgen van klimaatverandering op hun bedrijfsvoering, gewassen en dieren,” stelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Daarom ondersteunen wij de praktijkcentra om innovatieve oplossingen uit te testen, te demonstreren en tot bij de land- en tuinbouwers te brengen en zo de sector veerkrachtiger te maken voor de gevolgen van klimaatveranderingen.”

Het Life ACLIMA consortium bestaat uit 9 Vlaamse partners, elk met een eigen specifieke expertise. Het zwaartepunt ligt bij de 4 partners van AGHRANT, de praktijkcentra land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen: proefstation voor de Groenteteelt, Proefcentrum Hoogstraten, Hooibeekhoeve en het Proefbedrijf Pluimveehouderij. Zij staan in direct contact met de landbouwers. De andere projectpartners brengen expertise uit andere domeinen of trajecten binnen, zoals Aquafin, POM Antwerpen en de Dienst Landbouw van de provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland.