Nieuws Kempen Provincie investeert bijna half miljoen in oprichting vijf nieuwe dorpspunten

Provincie investeert bijna half miljoen in oprichting vijf nieuwe dorpspunten

Provincie investeert bijna half miljoen in oprichting vijf nieuwe dorpspunten

MOL, HERENTALS – De provincie Antwerpen trekt 492.350 euro uit voor de oprichting van vijf nieuwe dorpspunten in de provincie. Voor onze regio gaat het om dorpspunten in Mol-Gompel, Mol-Donk en Morkhoven (Herentals).

Een dorpspunt is een ontmoetingsplek voor inwoners van een dorp, maar kan bijvoorbeeld ook een andere invulling krijgen zoals dienstverlening vanuit de lokale overheid of een beperkt winkel- of zorgaanbod.

Zo werden in het verleden bijvoorbeeld al dorpspunten gerealiseerd in de Pastorij van Olmen (Balen) en ’t Fortuin in Groot-Vorst (Laakdal).

Dit jaar trekt de provincie Antwerpen 492.350 euro uit voor de opstart van dorpspunten in Mol-Donk, Mol-Gompel, Morkhoven (Herentals), Achterbroek (Kalmthout) en Massenhoven (Zandhoven). De vijf nieuwe dorpspunten ontvangen elk een financiële ondersteuning om binnen de twee jaar concreet te worden.

“Inwoners van kleinere dorpen en gehuchten zien al enkele jaren hoe buurtwinkels en cafés wegtrekken en ook andere dienstverlening verdwijnt”, zegt gedeputeerde voor Dorpen- en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

Basisvoorzieningen

“Vanuit ons dorpenbeleid zoekt de provincie Antwerpen samen met de inwoners en de lokale besturen naar duurzame oplossingen. Een van de remedies is de oprichting van een dorpspunt. Dat is een fysieke plaats in het dorp waar je terecht kunt voor een aantal verdwenen basisvoorzieningen zoals bijvoorbeeld ontmoeting, een lokaal zorgaanbod of winkelgelegenheid voor verse producten. Het is een aanbod op maat, want elk dorp is anders.”

“Aan elk van de initiatieven is een participatietraject voorafgegaan om de noden van het dorp te leren kennen”, vult Helsen aan. “Het vergt ook een ernstig engagement van het gemeentebestuur en de lokale bevolking. Elk project moet bovendien een duurzaam businessplan voor meerdere jaren voorleggen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.