LUQAS1 Michiel Vanham volgt Luqas nauwgezet op via de bijbehorende app. Foto: Annelies Frederickx

Qbus lanceert de slimme elektriciteitsmanager Luqas

ERPE-MERE - Nu het capaciteitstarief in voege is getreden is het belangrijk om pieken in het elektriciteitsverbruik te vermijden. Om de verbruiker daarbij te helpen heeft het Gentse Qbus Luqas ontwikkeld. Het toestel verbindt alle grootverbruikers, stuurt ze aan en hierdoor kan een gemiddeld gezin tot bijna 1.500 euro per jaar besparen.

Met de intrede van het capaciteitstarief zien veel gebruikers door het bos de bomen niet meer. Het is niet evident om pieken in het elektriciteitsverbruik te vermijden maar daar heeft Qbus uit Erpe-Mere een eenvoudige oplossing voor, namelijk de slimme elektriciteitsmanager Luqas. Het toestel verbindt alle grootverbruikers zoals laadpalen en warmtepompen en stuurt ze aan.

“Met Luqas hebben we een toestel ontwikkeld dat zo slim is dat het de elektriciteitsstromen in huis helemaal managet”, zegt Tom Vanden Bussche, CEO van Qbus. “Luqas is zo groot als een smartphone en wordt in de elektriciteitskast geïnstalleerd. Het toestel is gekoppeld aan de digitale meter en stuurt de laadpaal, warmtepomp, boiler en al de rest in functie van het actuele elektriciteitsverbruik. Bij wie zonnepanelen heeft wordt de consumptie gericht op de eigen productie. Luqas stuurt alles aan en verspreidt het verbruik doorheen de dag. Zo worden grote pieken vermeden. Duurzaam comfort noemen wij dat. Economisch ecologisch ook, in de verhouding die de gebruiker aangeeft.”

Luqas wordt in de elektriciteitskast geplaatst. Foto: Annelies Frederickx

Luqas is vanaf nu verkrijgbaar voor 495 euro. Twee jaar was men bij Qbus aan de slag voor de ontwikkeling. Het toestel is uitvoerig getest en voor een gemiddeld gezin dat verwarmt met een warmtepomp, een elektrische wagen heeft en zonnepanelen heeft liggen op het dak, kan het toestel een besparing realiseren van maar liefst 1.470 euro per jaar. Maar ook zonder warmtepomp of elektrische wagen zou een gemiddeld gezin met een digitale meter en zonnepanelen 168 euro per jaar uitsparen.

Desselaar Michiel Vanham was één van de gebruikers tijdens de testperiode en hij reageert alvast positief. “Een groot voordeel is vooral dat Luqas één module is en dus heel compact. Uiteraard is iedere woning verschillend, maar ik heb met een wagen, een warmtepomp en alle huishoudapparaten drie grote verbruikers. Tijdens de testfase heb ik mijn piekverbruik met -2 kWh van acht naar zes gebracht en ik kan nog dieper gaan. Dit alleen al levert mij een besparing op van 150 tot 250 euro per jaar. Bovendien regelt Luqas ook de autoconsumptie. Vooral in de zomer wordt mijn opgewekte elektriciteit opgeslagen, waardoor ik geen of minder injectie krijg op het elektriciteitsnet. Dit levert nog eens een besparing van ongeveer 300 euro aan elektriciteit op.”