Nieuws Kempen “Reëel gevaar dat industrie binnenkort stilvalt”

“Reëel gevaar dat industrie binnenkort stilvalt”

“Reëel gevaar dat industrie binnenkort stilvalt”

De stijgende gasprijzen zorgen momenteel voor speculaties en kopzorgen. Een koude winter kan genoeg zijn voor problemen. Bijgevolg zitten ook de prijzen voor andere energievormen, zoals elektriciteit, in de lift. Bij Nyrstar houden ze de tendenzen nauwlettend in het oog. “Dit alles vormt een reëel gevaar voor de activiteiten van ons bedrijf”, zegt Daniel Vanin, topman van Nyrstar, in De Tijd.

In een dubbelinterview in De Tijd met Daniel Vanin van Nyrstar, en Jeremy Weir van grondstoffengigant Trafigura, spreekt Weir over een kritieke gascrisis in Europa: “Als we een koude winter meemaken, wordt het heel erg krap. Door de late winter konden we in het voorjaar nog geen voorraden aanleggen. Tegelijk begon de industrie in Azië en in Europa weer sterk aan te trekken. Ook waren er aanvoerproblemen uit Rusland. Door de lage gasvoorraden zie ik de schommelende prijzen nog niet direct verdwijnen.”

Voor een in fabriek als die van Nyrstar in Balen kan zo’n situatie een reëel gevaar betekenen. “Onze fabriek is Balen is voor 1 à 1,5% verantwoordelijk voor het Belgische elektriciteitsverbruik”, zegt Nystar-topman Vanin. “Om zink te verwerken is er enorm veel elektriciteit nodig. Normaal gezien vertegenwoordigt elektriciteit zo’n 30% van de kosten om zink te verwerken. Nu is dat veel meer. In Nederland is er een fabriek – in een andere industrietak – die door de hoge energieprijzen stopte met draaien omdat het niet meer rendabel was.”

“De hoge prijzen aan onze klanten doorrekenen ligt niet zo makkelijk. De zinkprijs wordt door de internationale markt bepaald, en we moeten internationaal kunnen concurreren met bijvoorbeeld Korea Zinc.” Nyrstar probeert wel om de hoge energiekosten te beperken door de efficiënter om te gaan met elektriciteit, aldus Vanin. “Maar op het optimaliseren van de processen zitten natuurlijk ook limieten.” De site in Balen is de op één na grootste van Nyrstar in Europa, en heeft voor Vanin zeker toekomst. “Voor ons is Balen een cruciale schakel in ons netwerk. We blijven er in investeren, maar plannen geen grote capaciteitsuitbreidingen.”

Nyrstar is de tweede grootste zinkproducent in de wereld, en zorgt ook voor de productie van lood en andere metalen. Het hoofdkwartier van het bedrijf ligt in het Nederlandse Budel. In 2019 nam Trafigura het toen noodlijdende Nyrstar voor 98% over.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.