Nieuws Kempen Renotec laat Brusselse Grote Markt weer blinken

Renotec laat Brusselse Grote Markt weer blinken

Renotec laat Brusselse Grote Markt weer blinken

renotecRenovatie- en restauratiebedrijf Renotec uit Geel heeft de gevels van zes historische panden op de Grote Markt van Brussel gerestaureerd. Eerstdaags wordt gestart met de vier volgende. “Een heel bijzonder project voor ons bedrijf want het gaat om Unesco Werelderfgoed”, zegt Marc Smets, directeur restauratie bij Renotec. Voor de tien panden samen wordt o.a. 400 vierkante meter nieuw bladgoud gelegd.

In de periode 2011-2012 restaureerde Renotec al zes gevels op het bekendste marktplein van het land. Najaar 2014 startte het bedrijf in opdracht van de Stad Brussel met nog eens tien panden, waarvan er nu zes klaar zijn. Marc Smets: “Via een speciaal procedé hebben we de gevels gereinigd waarbij we goed moesten opletten dat we de steen niet beschadigden. Op sommige plaatsen is natuursteen vervangen en zijn stenen hersteld met een natuursteenherstelmortel. Het historische schrijnwerk werd minutieus gerestaureerd met maximaal behoud van het originele. Nadien kwam er een beitslaag over om alles dezelfde kleur te geven. De gevels zijn weelderig gedecoreerd met beeldhouwwerk. Vijf zeer sterk verweerde beelden hebben we opnieuw gemaakt en geplaatst. De ornamenten waren overvloedig afgewerkt met bladgoud en dat moest ook opnieuw gebeuren, 400 vierkante meter in totaal. De gevels zijn nu extra beschermd zodat ze weer lange tijd onderhoudsvrij kunnen schitteren.”

Grotendeels met eigen mensen
Renotec voert het project voor 90% uit met eigen mensen. In totaal zijn er zo’n dertig medewerkers met verschillende competenties bij betrokken. “Het was een heel complex werk”, zegt Smets. “De horecazaken op het gelijkvloers moesten open blijven waardoor we boven de etalages een platform moesten maken. Op de markt vinden ook veel evenementen plaats. Tegen de stellingen hingen we doeken met het een geprinte foto van de gevels zodat de bezoekers de Grote Markt nog steeds konden visualiseren.”

Voor de volgende vier gevels rekent Renotec 90 werkdagen, wat in de praktijk neerkomt op vier tot vijf maanden. Het totaalproject vertegenwoordigt een waarde van 1,4 miljoen euro. “Voor ons is dit een superbelangrijke opdracht”, bevestigt Marc Smets. “Ten eerste omdat het om werelderfgoed gaat maar ook omdat de Brusselse Grote Markt één van de mooiste plaatsen van Europa is. Het is bovendien een zeer belangrijke referentie. We kunnen hier tonen tot wat we allemaal in staat zijn.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Arendonk, Brasschaat
Arendonk

Nieuw woonerf in hartje Arendonk

Op de site van een voormalig schoolterrein in het centrum van Arendonk gaat Ultrium Development, met hoofdzetel in Brasschaat, aan… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer