Er gaat een golf van sluitingen door de middenstand, en drie sectoren worden extra hard getroffen
“Bakkerij stopt na 256 jaar.” “Populaire brasserie sluit na 32 jaar de deuren.” “Hugo en Veerle sluiten na 33 jaar… Lees meer
TURNHOUT – Restaurant Savoury op de Steenweg op Antwerpen heeft niet alleen een grondige opknapbeurt achter de rug. Aan het restaurant hebben uitbaters Kris Lauryssen en Lieve De Meester nu ook een prachtige delicatessenzaak toegevoegd. “De takeaway tijdens de lockdowns heeft ons geleerd dat hier vraag naar is.”
“Savoury bestaat 19 jaar. Ik word 50. Dan mag er wel eens iets veranderen”, lacht chef-kok Kris. “We waren wat uitgekeken op het oude decor. Ons restaurant mocht wat meer hedendaags ogen.” En dus lieten de zaakvoerders een grondige make-over uitvoeren. Het mooie pand kreeg een uitbreiding aan de voorkant. Toch wordt het restaurant iets kleiner. Zo’n acht couverts minder. “Begrijp ons niet verkeerd: restaurant Savoury is en blijft onze belangrijkste opdracht. Ik sta nog steeds met heel veel goesting in de keuken. Maar we wilden wat differentiëren.”
Kris en Lieve offerden een deel van het restaurant op voor de stijlvolle delicatessenzaak. “Het idee is ontstaan omdat onze takeaway tijdens de lockdown zo’n succes had. We merken ook dat ons jonge publiek wel graag een restaurantervaring heeft, maar dan liever thuis, zodat het geen oppas moet zoeken. Aan die trend wilden we een antwoord bieden.”
Geen traiteur
De delicatessenwinkel is geen alledaagse traiteurszaak. “Eigenlijk is de winkel een verlengde van het restaurant. In de winkel vind je meeneemgerechten die gemaakt zijn met dezelfde producten als wat op dat ogenblik op het menu staat. Op dit ogenblik zijn dat onder andere gerechten met handgepelde garnalen, in het wildseizoen zijn er wildgerechten. Alles is dus op het seizoen afgestemd.”
In de winkel zijn heel wat exclusieve producten te vinden. “De leverancier van de Belle-Iloise visconserven moesten we overtuigen met een bedrijfsfilm, eer we die producten hier mochten verkopen. De botervariëteiten die je in het restaurant ziet, komen van een ambachtelijke Franse botermaker en zijn nu ook in de winkel verkrijgbaar.”
Er is een aanbod aan Spaanse ibericoproducten en ook een houtoven, waarin Kris en Lieve quiches en kleine pizza’s bakken. “Lieve is een nicht van bakker Dellafaille uit Schoten, die hier enkele speciale broodvariëteiten levert.”
Gault-Millau
Het restaurant blijft de vertrouwde, hoogstaande Frans-Belgische keuken leveren. Savoury scoort 14,5/20 in de Gault-Millaugids. “Op een Michelinster hoop ik niet, al zou dat voor het team wel fijn zijn. We kunnen nog groeien. De ambitie is niet verdwenen.”
Kris Lavryssen broedt zelfs op nog meer plannen. In de wijnkelder ontvangt hij groepen voor een private dining, maar in de toekomst kunnen hier ook wijnproeverijen, gecombineerd met aangepaste hapjes, worden georganiseerd. “Vernieuwen blijft belangrijk. Ik wil op mijn 65ste niet uitgedoofd zijn.”
Het restaurant en de winkel zijn open van woensdag tot zondag. De delicatessezaak is dan open van 10 tot 18u.
Restaurant Savoury, Steenweg op Antwerpen 106, 2300 Turnhout, 014.45.12.45, savoury.be
“Bakkerij stopt na 256 jaar.” “Populaire brasserie sluit na 32 jaar de deuren.” “Hugo en Veerle sluiten na 33 jaar… Lees meer
TURNHOUT - Het wordt vanaf volgend jaar wennen voor de klanten van snackbar Palux op de Grote Markt in Turnhout. Uitbater… Lees meer
MEERHOUT - Het Merrets IJshoeveke steekt in een nieuw jasje. In de wintermaanden ging de oude zaak volledig tegen de vlakte, maar… Lees meer
SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer
De retailrevolutie zet zich verder bij Mintjens Meubelfabrieken. Na haar beslissing om rechtstreeks te verkopen aan de particulier via Mintjens… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen