Nieuws Kempen Restaurateur uit Herselt herstelt abdijkerk Averbode in oude glorie

Restaurateur uit Herselt herstelt abdijkerk Averbode in oude glorie

Restaurateur uit Herselt herstelt abdijkerk Averbode in oude glorie

HERSELT/AVERBODE – Van Loy & Cie, een bouwonderneming, gespecialiseerd in het uitvoeren van restauratiewerken aan monumenten en gebouwen, is bezig een van de iconen uit de streek in haar oude glorie te herstellen. Het bedrijf restaureert de kerk van de abdij van Averbode.

In de jaren ’80 voerde van Loy & Cie ook al een groots restauratieproject uit in de abdij van Averbode. Tot tevredenheid van de paters blijkbaar, want die contacteerden het bedrijf opnieuw voor de restauratie van de buitenkant van de kerk. “We pakken onder andere de toren aan”, vertelt directeur Rudy Peeters. “Daarnaast ook het timmerwerk in de daken, de natuurstenen gevels en het smeedwerk, zoals de bol en de windwijzer op de toren en het smeedijzeren kruis.”

Ondertussen zijn de werken flink gevorderd en is de toren al grotendeels gerestaureerd.

Een echt huzarenstuk daarbij was de installatie van het nieuwe ijzeren kruis. Dit gevaarte dat bestond uit een ronde bol met een ijzeren kruisbeeld van 6 meter hoog moest op 70 meter hoogte boven op de toren geplaatst worden.

Buitenwerk

Een ander belangrijk werk is dat aan de gevels: goten worden vervangen en glas in lood ramen hersteld. En natuurlijk niet in de laatste plaats de restauratie van de witte steen waarbij in de eigen steenkapperij de blokken natuursteen verzaagd en verwerkt werden tot de opgegeven afmetingen. Daarbij hoort ook het uitslijpen en weer opvoegen van de gevels.

Kempens

Van Loy is voor de abdij een geschikte partner, niet alleen vanwege de nabijheid van het bedrijf, maar ook omdat het al deze verschillende expertises in huis heeft. “We werken met plaatselijke vakmensen en vrijwel niet met onderaannemers. Het is helemaal Kempens”, zegt Rudy Peeters er graag bij.

Van Loy & Cie heeft 40 mensen in dienst. Daarvan zijn, in wisselende bezetting, 5 tot 6 medewerkers fulltime bezig met dit project.

De restauratie aan de abdij van Averbode kost ongeveer 1,1 miljoen euro. Tegen de zomer is het werk klaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.