Nieuws Kempen Rita Dierckx wil het weven terug naar Turnhout brengen

Rita Dierckx wil het weven terug naar Turnhout brengen

Rita Dierckx wil het weven terug naar Turnhout brengen

rita dierckxDe 55-jarige Rita Dierckx uit Kasterlee is gepassioneerd door weven en ze wil het ambacht nieuw leven inblazen door haar kennis door te geven.

“Vroeger had je in de Kempen een belangrijke textielnijverheid, denk maar aan de wol- en lakenmakersindustrie in Mol, de Lakenhal in Herentals en de naaiateliers in Turnhout. Dat is allemaal zo goed als verdwenen”, vertelt Rita Dierckx.

Zelf moest ze naar Gent om een driejarige opleiding weven op een weefgetouw te volgen. Nu ze zichzelf officieel ‘handwever’ mag noemen, geeft ze haar kennis door in haar kelderatelier in Kasterlee, naast brei- en haaklessen, aan een beperkt aantal cursisten. “Tegenwoordig zijn meer en meer mensen bezig met handwerk en daarom weet ik ook dat er weer interesse is in weven. Alleen moeten ze in eigen streek opnieuw de weg vinden.”

Textielatelier in Turnhout
“Op termijn wil ik graag een groot textielatelier in Turnhout openen. Daar wil ik verder lesgeven in weven maar ook workshops organiseren met buitenlandse docenten. Er zouden ook andere textiellessen kunnen plaatsvinden. Het textiel en het weven moet terugkomen naar Turnhout. De stad kan zeker een extra aantrekkingskracht gebruiken en ik hoop daar dan aan mee te helpen.”

Meer informatie over haar weef- en andere bezigheden, vind je hier.

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Herentals
Herentals

Digitale cadeaubonnen in Herentals

Handelshart Herentals lanceerde digitale cadeaubonnen. Het heeft communicatiebureau Phobos en Actor uit Geel onder de arm genomen voor de uitwerking ervan.… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer