Nieuws Kempen Rock Paper Pencil wordt voortgezet, met sterke focus op creatief ondernemen

Rock Paper Pencil wordt voortgezet, met sterke focus op creatief ondernemen

Rock Paper Pencil wordt voortgezet, met sterke focus op creatief ondernemen

TURNHOUT – Stad Turnhout en Stripgids zetten gaan samen verder met Rock Paper Pencil: het project dat een brug slaat tussen ondernemerschap en creativiteit. Vooral het Fablab en het Games & comics festival worden de speerpunten: twee initiatieven die potentiële ondernemers begeleiden om creatieve ideeën om te zetten in een product en een strategie.

Zowat een jaar geleden is Rock Paper Pencil in Turnhout van start gegaan en de evaluatie van dat jaar is overwegend gunstig. Rock Paper Pencil werd opgestart met Europese en provinciale subsidies en uitgevoerd door Stripgids en spelontwikkelaars Cartamundi en Game Brewer. Het voorbije jaar zijn er onder meer expo’s en masterclasses georganiseerd. Die masterclasses, met professionals uit het strip- en bordspellenvak, behandelden onderwerpen als Pitching, Game Design, Storytelling, Crowdfunding, … Video-opnames zijn nog steeds te raadplegen via www.rockpaperpencil.be/masterclasses.

Fablab

In het Museum voor de Speelkaart opende een fablab vol moderne maaktoestellen. De stad gelooft in het project om creatief ondernemerschap aan te moedigen en reserveert een budget voor de verderzetting. “De gamification, het virtuele stadsspel, zetten we achter de schermen voort”, legt Sven Denis uit, curator strips voor Rock Paper Pencil. “De masterclasses worden workshops. Kleine groepen kunnen concreet aan de slag gaan in het Fablab. Die workshops willen we ook aanbieden aan scholen.”

Groter publiek

Het Fablab moet een creatieve ruimte worden waar netwerken ontstaan en ideeën groeien. “Je mag het zien als een creatieve speeltuin vol moderne technologie”, stelt Sven Denis. “Naast workshops en initiaties, kunnen creatievelingen terecht in het Fablab 2300 om hun ideeën om te zetten in werkelijkheid met behulp van de lasercutter, de 3D-printer, de latexprinter, de snijplotter en de risoprinter. Onze begeleiders hebben ervaring in de creatie van strips of spellen. Op een klein jaar tijd hebben we zo al bijgedragen aan tentoonstellingen, eindwerken en projecten voor studenten en professionals.”

Festival

Er komt ook een tweede editie van het Games & Comics festival, wellicht in de Warande. “Onze streefdatum is voorjaar 2021”, verklapt Denis. “We trekken het iets meer open voor het grote publiek, maar behouden wel het concept. Tijdens de eerste editie kon je in de Warande deelnemen aan workshops, showcases beleven en zelf aan de slag met hoogdruk, zeefdruk of andere technieken. Bovendien kon je veertig nieuwe boardgames uittesten of je eigen idee voor een bordspel voorleggen aan een panel van experts. We blijven met het project focussen op creatief ondernemerschap, maar de stad wil het ook inzetten om handelaars te ondersteunen zodat het nog meer zichtbaar wordt in het straatbeeld.”

www.rockpaperpencil.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.