Nieuws Kempen Roozenburg Dakwerken geeft historische arbeiderswijk een nieuw dak

Roozenburg Dakwerken geeft historische arbeiderswijk een nieuw dak

Roozenburg Dakwerken geeft historische arbeiderswijk een nieuw dak

RIJKEVORSEL/ANTWERPEN – Roozenburg Dakwerken uit Rijkevorsel is gestart met een waardevol project in hartje Antwerpen. In de Neefsteeg in Antwerpen-Noord voorziet het 21 historische arbeidershuisjes van een nieuw pannendak. Het is de start van een volledige renovatie van deze woningen, die zijn erkend als bouwkundig erfgoed.

De Neefsteeg, niet ver van het Stuivenberg ziekenhuis, is één van de vele pittoreske steegjes die Antwerpen rijk is. De T-vormige steeg werd genoemd naar De Neef, de eigenaar van de gronden waarop in 1881 alles bij elkaar 21 kleine huisjes werden gebouwd van 3,5 op 4 meter. De huisjes hebben een gelijkvloers en 1 bovenverdieping met erboven doorlopende pannen zadeldaken. Er is telkens ruimte voor 1 slaapkamer. De historische woningen staan sinds 2019 beschreven als bouwkundig erfgoed.

Inspelen op verrassingen

De huidige eigenaar laat de oude arbeidshuisjes nu renoveren en vond in de firma Roozenburg uit Rijkevorsel de geschikte partner voor de dakrenovatie. De woningen krijgen een nieuw pannendak. Daaronder komt van buitenaf ook een nieuwe isolatielaag zodat de huisjes qua isolatiewaarde in voldoen aan de huidige normen. “Er komt heel wat voorbereiding bij kijken waar de eigenaar zelf niet vertrouwd mee is en waarin wij hem volledig begeleiden”, vertelt Doron Oogjen van Roozenburg Group. “In een project als dit met 140 jaar oude huizen duiken er altijd verassingen op, waarop snel en juist geanticipeerd moet worden. Zo bleek bij de afbraak van het eerste woonblok dat bijna al het hout van de dakconstructie volledig verweerd was en sommige balken zelfs gebroken. Dan moeten we snel schakelen en een passende oplossing berekenen, plannen en uitvoeren.”

Daken, ramen en deuren

De werken gebeuren in 3 fasen. Omdat de zolders aan de binnenkant zijn afgewerkt, wordt de nieuwe isolatielaag van buitenaf geplaatst. Bovenop komen er nieuwe keramische dakpannen van Creaton in natuurrode kleur.

Deze zomer zijn de nieuwe daken klaar. Dan pakt Roozenburg ook nog alle ramen en buitendeuren aan. Voor dit omvangrijke project kan het dakrenovatiebedrijf opnieuw rekenen op Van Den Broeck Bouwmaterialen met vestigingen in Lier en Schoten als vaste partner. “Voor ons is dit een bijzonder project, niet alleen qua omvang maar vooral ook gezien de erfgoedwaarde van de huisjes. Wij werken hier met een team van 5 mensen aan. We hebben zelfs een tuinman ingeschakeld om het groen in de straat te snoeien en te vrijwaren. Met onze 10 jaar ervaring in dakrenovatie kunnen we een perfect eindresultaat afleveren”, aldus nog Doron Oogjen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.