De penningmeester van Rotary Westerlo moet straks heel wat overschrijvingen doen. — © Marc Peeters

Rotary Westerlo steunt lokale projecten: “Meer dan 50.000 euro voor jongeren, ouderen en gezinnen”

Onder leiding van voorzitter Wim Gorts trok Rotaryclub Westerlo het voorbije jaar volop de kaart van de lokale initiatieven. De fondsen die werden verworven door de organisatie van de Rotary Night club, een theatervoorstelling en het bakken van smoutebollen op de kerstmarkt worden binnen Westerlo en de omliggende gemeenten besteed. Rotary Westerlo kon ruim 50.000 euro verdelen.

De symbolische cheques werden uitgedeeld tijdens een feestelijk buffet in het Torenhof in Tongerlo. “We hebben gedacht aan de jongeren, de gezinnen en de ouderen”, legt Wim Gorts uit. “Zo hebben we in oktober een opleiding georganiseerd voor de jeugdbewegingen rond brandpreventie en blustechnieken. Dat in samenwerking met de vzw Brandwonden Kids. Daaraan gekoppeld konden de jeugdverenigingen de brandveiligheid van hun lokalen laten checken en werden blusapparaten en branddekens verdeeld. “ Een project dat kan rekenen op een toelage van 15.000 euro.

Het Huis van het Kind krijgt 2.000 euro voor zijn werk rond menstruatiearmoede op de middelbare scholen en psychische hulp voor kwetsbare jongeren. Op 31 mei werden er I-pads en fietsen geschonken aan vzw De Schommel in Averbode, gekoppeld aan een initiatie rond veilig gebruik van sociale media voor de jongeren. Een project van 8.200 euro.

In samenwerking met de bioboerderij uit Voortkapel worden er wintergroenten geteeld voor de vzw De Toevlucht. Deze staat in voor de voedselbedeling in Westerlo. Maandelijks maken meer dan 120 gezinnen daar gebruik van. De cheque is goed voor 6 keer 1.500 euro aan groenten. Het Prikkelvrije Voedselbos kreeg dan weer 3.000 euro voor een serre cadeau en gaat ook proberen om groenten voor De Toevlucht te telen.

Alzheimer

De Alzheimerliga kan na de opvoering van een theatervoorstelling rond dementie dan weer rekenen op financiële ondersteuning voor de werking van 2.500 euro. Daaraan gekoppeld werd 10.000 euro verdeeld over vijf lokale woonzorgcentra om projecten te realiseren voor hun dementerende bewoners. Het geld gaat naar de Parel der Kempen, Perwijshof, Vlaspand in Westerlo, Sint-Barbara Herselt en Haanven in Laakdal. Hiermee worden belevingstuinen aangelegd, beleefplekken in het woonzorgcentrum gerealiseerd en een duofiets aangekocht.

De Chiro-afdelingen van Houtvenne en Heultje die voor Rotary de handen uit de mouwen staken, worden beloond met een toelage van 2.000 euro per afdeling.

Ook voor de volgende werkingsjaren gaat Rotaryclub Westerlo volop op zoek naar lokale initiatieven die de nodige ondersteuning krijgen.