Nieuws Kempen Ruim 680.000 euro voor innovatief woonproject van VITO

Ruim 680.000 euro voor innovatief woonproject van VITO

Ruim 680.000 euro voor innovatief woonproject van VITO

MOL – De Vlaamse overheid trekt subsidies uit voor een nieuw project van VITO rond hybride wonen: een woonvorm tussen huren en kopen in, een wooncoöperatie.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) kondigde vrijdag het project Living Labs aan: een steunpakket van in totaal 18,4 miljoen euro voor 22 circulaire initiatieven. Het gaat om brede samenwerkingsprojecten die op een of andere manier te maken hebben met duurzaamheid en het verlagen van de CO2-uitstoot.

681.565 euro gaat naar het project Hybride Wonen, getrokken door VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en in samenwerking met wooninitiatieven van burgers en ontwikkelaars, aannemers, architecten en lokale overheden.

Voordelen

“Hybride wonen combineert de voordelen van huren en kopen”, zegt Wim Debacker van VITO. “Je krijgt woonzekerheid en zeggenschap over de woonkost. En je bouwt kapitaal op, zoals in het koopmodel.”

“Tegelijk heb je de vrijheid van het huren: je kunt zelf beslissen om je aandelen te verkopen en uit de coöperatie te stappen. De coöperatie ontzorgt je ook voor de juridische, organisatorische en technische zaken die komen kijken bij het bouwen en beheren van het gebouw.”

Het project Hybride Wonen zal proefprojecten met circulaire ambities opzetten om wooncoöperaties meer naamsbekendheid te geven. “We gaan aan de slag met de brede bouwsector, steden en gemeenten”, zegt Debacker. “Het is de bedoeling dat we coalities smeden om het concept verder te ontwikkelen en te financieren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.