Sanofi in Geel wordt lesomgeving voor gloednieuwe opleiding basisoperator farma

GEEL/PUURS/BRUSSEL -  ViTalent, het allereerste gespecialiseerde opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, is er in volle coronacrisis in geslaagd om de eerste opleidingen voor ‘basisoperator farma’ op te starten bij farmabedrijven Sanofi in Geel en Novartis in Puurs.

Het vorig jaar opgerichte ViTalent realiseert al een belangrijke mijlpaal. Instructeurs van het opleidingscentrum zijn bij Sanofi en Novartis de voorbije weken gestart met de opleidingsmodule ‘basisoperator farma’. Dit gebeurt uiteraard met respect voor de coronavoorschriften op het vlak van hygiëne en fysieke afstand. Zo zijn groepsopdrachten voorlopig niet toegelaten en gelden er strikte veiligheidsmaatregelen.

De opleiding combineert theorie en praktijk en brengt nieuw aangeworven medewerkers op een snelle en kwaliteitsvolle manier de noodzakelijke vaardigheden bij om als operator aan de slag te gaan in de farmasector. Op die manier wordt de inloopperiode sterk ingekort. ViTalent is het eerste opleidingscentrum met een dergelijk aanbod. Voordien moesten farmabedrijven zelf hun eigen opleidingen organiseren.

Uitbreiding Sanofi Geel

Bij Sanofi past de opleiding in het grootschalige investeringsproject van het bedrijf waarbij de productiecapaciteit in Geel fors wordt uitgebreid en er gespreid over het jaar 150 nieuwe medewerkers worden aangetrokken. Die volgen bij hun opstart allemaal een vierdaagse basisopleiding van ViTalent. Ook bij Novartis in Puurs is ViTalent deze maand gestart met twee trainingssessies op maat van zowel startende als bestaande medewerkers.

Veerle Van der Linden, algemeen directeur ViTalent: “We zijn in moeilijke omstandigheden, en sneller dan gepland, gestart met onze externe opleidingen. Dit toont aan dat er bij bedrijven een grote nood is aan een kwaliteitsvol en gevarieerd opleidingsaanbod voor farma en biotech.”

Ook ViTalent breidt uit

ViTalent is ook de bouw aan het voorbereiden van een opleidingscentrum in Niel. Dat zou eind 2021 operationeel zijn.

ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent. Sinds 2017 is intensief samengewerkt met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent optimaal af te stemmen op de noden van de sector.