Nieuws Kempen SCK CEN stapt mee in Europees PRISMAP-netwerk

SCK CEN stapt mee in Europees PRISMAP-netwerk

SCK CEN stapt mee in Europees PRISMAP-netwerk

Europa is een netwerk rijker: PRISMAP. Dat netwerk verenigt meer dan 20 Europese academische instellingen en onderzoekscentra, waaronder SCK CEN. Ze zullen gecoördineerd samenwerken om de ontwikkeling van medische radio-isotopen een stevige duw in de rug te geven: een duw tot bij de patiënt.

Meer dan twintig academische instellingen en onderzoekscentra laten hun kennis, expertise en infrastructuur samenvloeien in het Europese medische isotopen programma: Production of high purity Isotopes by mass Separation for Medical Application oftewel ‘PRISMAP’.

Dat recent opgerichte Europese netwerk ijvert ervoor om de ingebruikname van nieuwe, medische radio-isotopen te versnellen. Die gecoördineerde samenwerking zal een wereld van verschil betekenen, meent het nucleaire onderzoekscentrum en stichtend lid SCK CEN. Medische radio-isotopen leveren een cruciale bijdrage in alle fasen van de kankerzorg: van vroegtijdige opsporing, diagnose en behandeling, tot palliatieve zorg.

“Radio-isotopen die bij doelgerichte kankerbehandelingen worden ingezet, winnen steeds meer aan belang. Er zijn tal van veelbelovende radio-isotopen die ervoor in aanmerking komen. Om hun therapeutische effect te bewijzen, moet er verder onderzoek gebeuren. Wetenschappers hebben een betrouwbare bevoorrading nodig om onderzoek te kunnen verrichten. Daar stropt het vaak, want de industrie investeert enkel radio-isotopen met een welvarende afzetmarkt. Die zekerheid biedt wetenschappelijk onderzoek. Dankzij dit netwerk kunnen we onderzoek en productie als een geoliede machine laten samenwerken”, aldus Koen Vermeulen, PRISMAP-co-coördinator bij SCK CEN.

Concreet zal het Europese netwerk de toegang tot nieuwe, medische radio-isotopen voor (pre)klinisch onderzoek vergemakkelijken. Daarom bestaat PRISMAP uit vooraanstaande, Europese instellingen met unieke faciliteiten als onderzoeksreactoren, deeltjesversnellers en radiochemische laboratoria. “Specifiek voor SCK CEN kunnen de PRISMAP-partners rekenen op onze BR2-onderzoeksreactor voor de productie van medische radio-isotopen enerzijds en ons kankerbestrijdingsprogramma NURA anderzijds. Met NURA treden we op als preklinische onderzoekspartner en producent van medische radio-isotopen – gespecialiseerd in radiofarmaca”, vervolgt Ruth Vreys, projectleider van NURA en PRISMAP-co-coördinator bij SCK CEN.

PRISMAP heeft een toekomstgerichte focus. Om de capaciteiten te vergroten, verwelkomt het ook faciliteiten die in de steigers staan. MYRRHA’s ISOL-installatie (Isotope Seperation On-Line) is daar één van. In die installatie zullen onderzoekers theranostische radio-isotopen – radio-isotopen voor therapeutische behandeling of diagnostisch onderzoek – ontwikkelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.