SOLAR Het Innoptus Solar Team en medewerkers van Sibelco bij de Bluepoint Atlas. — © Tommy Maes

Sibelco sluit partnerschap met Innoptus Solar Team

Het Kempense zandontginningsbedrijf Sibelco ondersteunt de volgende twee jaar het Innoptus Solar Team. Dit team van Belgische ingenieursstudenten wil de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen bouwen. In 2019 won het team de Word Solar Challenge en dit jaar willen ze die wereldtitel graag verlengen.

Sibelco is wereldwijd een toonaangevend bedrijf voor de ontginning, verwerking en verkoop van gespecialiseerde industriële mineralen, waaronder het vermaarde Molse witte zand. Die mineralen worden gebruikt in allerlei toepassingen, zoals fotovoltaïsche zonnecellen en halfgeleiders voor elektronica.

Om dat in de verf te zetten en tegelijk ook technologische innovaties te steunen, sluit Sibelco een tweejarige overeenkomst met het Innoptus Solar Team. Dat is een team van twintig studenten van de KU Leuven die dit jaar deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, waarbij verschillende teams uit de hele wereld tegen elkaar strijden om de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen te bouwen.

Zo moeten de deelnemers van de tweejaarlijkse World Solar Challenge een tocht van 3.000 kilometer door de Australische outback afleggen van de stad Darwin naar Adelaide met een voertuig dat alleen door zonne-energie wordt aangedreven. In 2019 schoot Innoptus Solar Team de hoofdvogel af. In 2021 werd het evenement afgelast door de coronapandemie, maar het Belgische team wil de wereldtitel dit jaar verdedigen.

Het Solar Team geeft een demonstratie van de Bluepoint Atlas, de zonnewagen die voor 2021 was gebouwd. — © Tommy Maes

“We zijn verheugd om het Solar Team te steunen in hun zoektocht om een wereldtopper te ontwerpen en te bouwen”, zegt Sibelco-CEO Hilmar Rode. “Sommige van onze mineralen zijn essentiële onderdelen in de ontwikkeling van hernieuwbare energie en technologische innovaties. Die spelen een centrale rol in het nieuwe voertuig dat het team nu ontwikkelt. Zo wordt ons zeer zuiver kwarts gebruikt voor de productie van zonnecellen en halfgeleiders. En mineralen zoals cristobaliet en veldspaat worden op hun beurt gebruikt voor de coating die de wagen aerodynamisch maakt.”

“Onze uitdaging is een voertuig te bouwen dat kan deelnemen aan het moeilijkste evenement op zonne-energie ter wereld”, vertelt Cedric Verlinden, teamleider van Innoptus Solar Team. “Sibelco is voor ons een gouden partner om dat te realiseren. Zij ondersteunen ons niet alleen financieel, maar beschikken ook over de nodige expertise op het gebied van gespecialiseerde materialen. Momenteel zijn we volop bezig met de ontwikkeling van onze nieuwe zonnewagen en heel wat onderdelen bevatten mineralen van Sibelco.”

De samenwerking tussen Sibelco en het Innoptus Solar Team werd officieel voorgesteld in het Sibelco Experience Centre in Mol. Dat gebeurde in aanwezigheid van provinciegouverneur Cathy Berx. De aanwezigen waren ook getuige van een testrit met de Bluepoint Atlas, de zonnewagen die werd gebouwd voor de Solar Challenge van 2021.

“In september vertrekken we met de opvolger van de Bluepoint Atlas naar Australië, waar we in oktober deelnemen aan de Solar Challenge”, zegt Cedric Verlinden. “We hebben de ambitie om onze wereldtitel van 2019 te verlengen. De concurrentie is groot, want er doen ook teams mee uit onder meer de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland. Maar dankzij de samenwerking met Sibelco staan we heel sterk.”