Nieuws Kempen Smet Group haalt diepteboring voor geothermie in Mol binnen

Smet Group haalt diepteboring voor geothermie in Mol binnen

Smet Group haalt diepteboring voor geothermie in Mol binnen

Foto: Vito

Foto: Vito

Smet Group uit Dessel heeft samen met de Duitse boorfirma Daldrup & Söhne AG de opdracht binnengehaald voor grondboringen op de Balmatt-site in Mol. Beide bedrijven richtten daarvoor de THV Balmatt Drilling op en haalden het project binnen na een internationale offerteaanvraag van onderzoeksinstelling Vito uit Mol. Bedoeling is om energie te produceren op basis van heet water in de diepe ondergrond.

Onderzoekers van Vito hebben de ondergrond van Mol in kaart gebracht tot op een diepte van 4 km. De wetenschappers verwachten op zo’n 3,5 km warm water te vinden dat mogelijk 124°C warm is. Via twee boorputten willen ze dit warm water oppompen en nadien het afgekoelde water terugpompen. Met de onttrokken warmte willen ze de Vito-gebouwen verwarmen en later ook elektriciteit opwekken. Indien de omstandigheden zeer gunstig zijn kunnen nog bijkomende boringen worden uitgevoerd zodat bijvoorbeeld ook Mol-Donk en delen van Dessel van warm water kunnen worden voorzien.

Uniek in Vlaanderen
De eerste proefboring is een waardevol onderzoeksproject en uniek in Vlaanderen. De voorbereidingen op het terrein gaan midden deze maand van start en verwacht wordt dat de boringen in september kunnen starten. De resultaten van de proefboring worden tegen het einde van het jaar verwacht en zullen cruciaal zijn voor het verdere verloop.

Het project krijgt de financiële steun van de Vlaamse overheid en kadert binnen het Efro-project Geothermie2020, een samenwerking tussen IOK, Vito en Voka-Kempen. In een reactie zegt Voka-Kempen verheugd te zijn dat een ervaren Kempense boorder als Smet Group bij het project is betrokken. “Nu is het aan ons om van die eerste boring een succes te maken en Vlaamse boorders op te leiden”, zegt CEO Wim Smet van Smet Group.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer