Nieuws Kempen Specerijenzout Evlier erkend als streekproduct

Specerijenzout Evlier erkend als streekproduct

Specerijenzout Evlier erkend als streekproduct

SCHOTEN – Het befaamde Specerijenzout van kruidenproducent Evlier draagt vanaf nu het label streekproduct. Het unieke Specerijenzout is sinds 1958 het paradepaardje van het familiebedrijf uit Schoten. Het label garandeert dat de productie op ambachtelijke wijze gebeurt, in eigen streek en op basis van een traditioneel recept.

Kruidenspecialist Evlier bvba werd in 1947 opgericht in Schoten. In 1958 bracht het bedrijf zijn  Specerijenzout voor slager en huisvrouw op de markt. Sindsdien is het beroemde kruidenflesje bij bijna elke slager te koop. De samenstelling gaat terug op een familierecept ontwikkeld door de drie stichters van het bedrijf. Net zoals in de traditionele beenhouwersmengelingen wordt zout op smaak gebracht met peper, muskaatnoot en een specerijenmix. Evlier kiest daarbij voor Bandamuskaatnoten en Muntokpeperbollen, allebei uit Indonesië.

Evlier is nog een van de weinige kruidenspecialisten met een eigen maalderij. Dankzij hun jarenlange ervaring en de ambachtelijke manier van malen staan ze garant voor een smaakvol streekproduct.

Erkenning als streekproduct

Om het label van traditioneel streekproduct toegekend te krijgen, moet het product bereid zijn met streekeigen grondstoffen of moet het gaan om een traditionele bereiding met uitheemse ingrediënten. Het moet door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard zijn als een traditioneel streekeigen product, op ambachtelijke wijze vervaardigd zijn in de streek van oorsprong én het moet minstens 25 jaar bestaan. Een beoordelingscommissie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) beslist of een product al dan niet dit label verdient.

“We zijn heel fier op de erkenning door de VLAM. Ons Specerijenzout kent een sterke geschiedenis en traditie. Het is een keukengeheim dat al decennialang meegaat. Goede smaak geef je graag door. We zijn fier op hoe een klein busje Specerijenzout generaties samenbrengt om te genieten van heerlijke, authentieke momenten”, vertelt Christophe Van Schependom, managing director bij Evlier.

Toekomst

Evlier wil de komende jaren inzetten op uitbreiding en innovatie. “Familiebedrijven zijn in onze sector eerder uitzonderlijk. We concurreren vaak tegen grote internationale bedrijven. Daarom zullen we de komende jaren sterk inzetten op groei en innovatie, zonder te raken aan de ambachtelijke kwaliteit en authenticiteit van onze producten”, besluit Christophe Van Schependom.

11 erkenningen in 2019

Het specerijenzout van Evlier is het 11de product dat dit jaar een erkenning heeft gekregen als streekproduct. Eerder dit jaar kregen enkele andere producten uit de streek ook al die titel: trappistenkaas uit Westmalle van Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle en advocaat van Den gouden haan uit Nijlen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer