BIKORO De held van het dorp: (ex-)cafébaas Koen Raeymaekers. — © RR

Stamgasten zwaaien “cafébaas-burgemeester van Schoonbroek” uit met geheim dorpsfeest

Zonder dat hij ervan wist hebben de stamgasten van café Bikoro in Schoonbroek in Retie hun populaire cafébaas Koen Raeymaekers (36) zondag verrast met een groot dorpsfeest: op zijn allerlaatste dag achter de toog voordat hij met een ‘one way ticket’ naar Thailand vertrekt.

Koen is de jongste zoon van voormalig CD&V-schepen Rik Raeymaekers, die in 2017 op 62-jarige leeftijd overleed na een langdurige ziekte. Net als vader Rik wordt ook Koen, met veel respect, de ‘burgemeester van Schoonbroek’ genoemd. “Koen is door iedereen in Schoonbroek graag gezien. Dat was vroeger al bij de Chiro en voetbalclub KFC Schoonbroek. En dat is nu nog altijd zo als cafébaas”, zeggen Joyce, Griet en Kim.

300 T-shirts

De drie vriendinnen lieten de voorbije weken, opnieuw in het diepste geheim, driehonderd T-shirts drukken met daarop een grappige cartoon van hun dorpsheld: met een pint bier en een sigaret in de hand. En een tekstballon erbij: ’t Is de leste mannekes! is het plaatselijk wereldberoemde citaat dat in de ballon staat.

De grappige grijze T-shirts waren zondag de uniforme dresscode in de Hesstraat in Schoonbroek, waar het dorpsfeest plaatsvond. Helemaal in de stijl van Koen, met focus op feest en verbinding, was er voor ieders wat wils, van springkastelen en schmink voor de jongste Schoonbroekenaren tot bier, barbecue en liveoptredens van bands en dj’s voor de jeugd en rijpere jeugd.

Nieuwe uitbaters

Of café Bikoro, zo genoemd naar het Congolese dorp waar de familie Raeymaekers destijds jarenlang gewoond heeft, nu dichtgaat? Toch niet, want de opvolgers staan al klaar. Cindy Verschueren (42) en Pieter Proost (38) nemen het café over. Toch zijn de nieuwe uitbaters niet van plan om een revolutie te ontketenen in het dorp, maar wel om al het goede van café Bikoro te bewaren zoals het is: als een echte dorpsstaminee.