Nieuws Kempen Steeds meer bedrijven laten hun terrein begrazen door schapen

Steeds meer bedrijven laten hun terrein begrazen door schapen

Steeds meer bedrijven laten hun terrein begrazen door schapen

schapen KempHet is een opmerkelijk gezicht: een kudde schapen op een industrieterrein. Je kon er de voorbije dagen getuige van zijn in de buurt van de Toekomstlaan in Beerse. Janssen Pharmaceutica had de hulp van de viervoeters ingeroepen om een deel van het terrein te begrazen. “We krijgen meer en meer vragen van bedrijven”, zegt Guido Vanhoof, voorzitter van de vzw Kemp uit Mol, die met vier kuddes actief is in heel de Kempen.

“Voor Janssen doen we dit voor het tweede jaar, maar dit jaar hebben we er een extra terrein bij gekregen. Zelfde verhaal voor Nike in Laakdal. Daar doen we nu ook een perceel tussen de bestaande en de nieuwe vestiging. Een nieuwe klant dit jaar is Niras. We trekken voor hen naar het terrein bij Belgoprocess in Dessel waar de toekomstige bergingsinstallatie voor laagradioactief afval zal worden gebouwd. Voor zandontginner Sibelco zijn we al een aantal jaren actief”, somt Vanhoof op.

Biodiversiteit
Waarom bedrijven de voorkeur geven aan schapen boven een grasmaaier? “Meestal omdat ze bekommerd zijn om de biodiversiteit. Door schapen in te zetten krijg je geen verbossing – dat is met een grasmaaier ook wel – maar een schaap eet bepaalde vegetaties wel en andere niet. Of het eet in bepaalde periodes bijvoorbeeld wel het pijpenstrootje en in andere periodes dan weer niet. Daardoor krijg je een veel diversere natuur. Een ander voorbeeld is een zonnepanelenpark in Overpelt. Daar gebruiken ze onze schapen om het gras kort te houden omdat ze er niet met een grasmaaier willen rondrijden want dat bevuilt de panelen.”

Kemp vzw heeft in totaal duizend Kempense heideschapen ter beschikking, verdeeld over vier kuddes van 250 met telkens een herder. Eerder dit jaar organiseerde de vereniging een succesvolle crowdfunding-campagne om een extra kudde te kunnen aankopen, precies om het hoofd te bieden aan het stijgend aantal opdrachten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer