ondernemen in het buitenland ondernemen in het buitenland

DOSSIER: Steenkapper geeft zaak in Rijkevorsel op en start met kasteelhotel in Aquitanië: “Ik wilde dit doen voor mijn vijftigste”

RIJKEVORSEL, LOENHOUT - Joris Van Wouwe (49) en Sandra Mukoma (36) gaven hun leven in het voorjaar van 2022 een volledig nieuwe wending. Ze verkochten hun zaken, een steenkapperij (in Rijkevorsel) en een baby spa (in Loenhout) en kochten een hotel-restaurant in Frankrijk. Ze renoveerden eigenhandig het kasteelgebouw en openen er nu hun horecazaak. “Volgend jaar word ik vijftig”, zegt Joris. “Ik wilde iets totaal nieuws gaan doen en vond dit moment in mijn leven ideaal. En ik wilde meer tijd voor mijn twee dochtertjes.”

Chateau De Sanse ligt in Sainte-Radegonde. Dat is Aquitanië, op 20 minuten rijden van Saint-Emilion en een uurtje van Bordeaux, tussen de wijndomeinen. Het ligt op de grens van de Gironde en Dordogne. Het is een kasteel uit de zeventiende eeuw, dat na de inspanningen van het Loenhoutse koppel volledig gerenoveerd is. “Ik verkocht mijn zaak als steenkapper. Maar mijn stock had ik nog. Ik heb die gebruikt om in elke kamer een muur te maken uit de gesteenten die ik nog had. Zo blijft de link met mijn beroep als steenkapper.”

Domein van 10 ha

Joris doet het management. “Daar neem ik ook het onderhoud bij. Dat wil zeggen: het onderhoud van het zwembad , de tuin en de technische zaken in het hotel. Het domein is 10 hectare groot, bestaande uit bos met vijver en grasland waar veel wild zit zoals herten, reeën, everzwijnen en dassen.”

Het hotel heeft een buitenzwembad. vw

Joris heeft met oog op de opening de voorbije winter zijn wijnkaart samengesteld. “Dat betekende chateaus bezoeken en wijn proeven.” De wijnkaart bestaat vooral uit Bordeauxwijnen, Margaux, Pomerol, Saint-Emilion en Bergerac. Maar je kan er even goed de wijnen van de Loire, Bourgondische wijnen als uit de Provence en de Rhônevallei vinden. De taak van Sandra is het onthaal , het restaurant en de supervisie van de hotelkamers. Ook zij werkte mee aan de wijnselectie.

Peter Janssens soigneert zwembadeigenaars in Spanje

Het hotel-restaurant bestond al voor de renovatie. Joris heeft personeel en twee topchefs mee overgenomen. Die chefs serveren een uitstekende Franse keuken. Specialiteiten zijn de Filet de Boeuf de Bazas , diverse visbereidingen en een dessertkaart om de vingers af te likken. Alles wat je op je bord krijgt, is ter plaatse gemaakt, zelfs de koekjes bij de koffie. Joris: “Het is super om deze heerlijke gerechten te eten in het restaurant of op het terras met een fantastisch uitzicht op een vallei.”

Joris Van Wouwe nodigt zijn gasten wel eens uit op een rondrit met de oldtimer. — © rr

De streek verleent zich niet enkel tot het bezoeken van wijnkastelen maar ook om te sporten. “Wij zijn gelegen in een heuvelachtig gebied net naast de vallei van de Dordogne. Regelmatig krijgen we groepen op bezoek die hier enkele dagen met de fiets komen sporten en na een vermoeiende dag relaxen aan ons zwembad. Je kan hier fietsen, wandelen, rustig rondrijden met de oldtimer tussen de wijnvelden en de eeuwenoude kastelen.”

Ondernemen in het buitenland: je neemt maar beter deze lessen in acht

Het nieuwe leven bevalt Joris en Sandra. “Alleen de winters zijn wat eenzaam want vanaf november wordt het hier stil. Maar nu de lente eraan komt is het prachtig, ook door de bloesem van ontelbare pruimelaars.” Er kwamen al Loenhoutenaren, vrienden en familie op bezoek. Onlangs hielden hier oud-schepen Sus Vissers en zijn vrouw halt tijdens hun fietstocht naar Santiago de Compostella.”

Info:Chateau De Sanse, 1 Lieu dit Sanse, 33350 Sainte-Radegonde; contact@chateaudesanse.com