Nieuws Kempen Stokerij uit Poederlee breidt uit met rum

Stokerij uit Poederlee breidt uit met rum

Stokerij uit Poederlee breidt uit met rum

De stokerij van domein Walterus in Poederlee brengt naast een nieuwe gin voortaan ook rums uit onder hun EMS-spiritslabel: een witte en een flavoured rum. Wijnbouwers en stokers Annick Milis en Reinout Moonen kiezen bewust voor ingrediënten van hoge kwaliteit die zo lokaal mogelijk geteeld worden. Ze werken hiervoor samen met fruittelers uit eigen streek of gebruiken hun eigen oogst.

Voor de naam van elke spirit staat EMS, en dat staat voor de achternamen van Annick en Reinout. “Voor de 2 m’s van Moonen en Milis”, legt Annick uit. “Toen de eerste gins een succes bleken te zijn, beslisten we om zelf te starten met een nieuwe teelt: kweeperen. Om onze eigen oogst aan te vullen, deden we een oproep om kweeperen van rond de kerkentoren te verzamelen.” Annick en Reinout inspecteerden de vruchten grondig, zowel op gebied van kwaliteit als van teeltwijze. “Zodat we voor de EMS-spirits puurheid kunnen garanderen. We voeren daarbij een zeer strenge selectie uit. Alles wat niet voldoet, moet weg.”

God van de oceaan

Vorig jaar steeg de vraag naar onze ambachtelijke, lokale sterke dranken, en dat merkten ook de stokers-wijnbouwers uit Poederlee. “Om genoeg en de juiste kweeperen te vinden, we moesten ons gebied uitbreiden van rondom de kerkentoren tot heel België. We cruiseten hiervoor heel België door, van de Nederlandse tot aan de Franse grens. We hebben zoveel mooie plaatsen in België gezien, met prachtig fruit en vooral ook vriendelijke mensen. Voor ons is het belangrijk dat de hoofdcomponenten in onze drank, het fruit, lokaal blijft.” Voor de nieuwe EMS Lir gin gingen ze aan de slag met de kweepeer, en voegden ze er framboos en zorgvuldig uitgekozen botanicals aan toe. “Enkel al ruiken aan de gin doet je onmiddellijk wegdromen naar vakantieoorden, een mooie blauwe oceaan en witte stranden. Vandaar dat de naam ons toepasselijk leek… Lir, de godheid, de verpersoonlijking van de oceaan.”

Naughty demon

Maar nu was het voor Walterus tijd om het EMS-label uit te breiden: met een witte rum en een flavoured rum. “Wat hier zo speciaal aan is, is dat we onze atypische mindset behouden en onze eigenheid secuur in ons product leggen. De stijl varieert dus tussen Engels, Spaans en Frans qua werkwijze. We distilleerden 3 maal tot een zuiver product met een potstill. We zijn zeer trots op onze nieuwe producten. De smaak en de geur zijn subliem. Voor de flavoured rum hebben we samensmeltende tonen van de kweepeer en om de drank helemaal af te maken werden er naast matching botanicals een toets van sinaasappel ingelegd. Ook de soorten eik die geselecteerd werden, zijn op maat van de drank met een complementaire werking om een perfect blend te brengen. Hierdoor krijgt deze een gerookt karakter met spicy maar toch zachte afdronk. De witte rum zit qua smaakpatroon naar het zoete toe met tonen van banaan, abrikoos, vanille.”

Er werd ook nagedacht over de look van de fles. “De ontwerpen zijn van eigen hand. Via een QR-code op de fles kom je terecht op de website, waar we onze verhalen rond de flessen delen. Je kan er ook de cocktailrecepten raadplegen. Voor de flavoured rum ontwierpen we een eigen recept: de naughty demon. We zijn momenteel bezig met de uitbreiding van onze verkooppunten. Zo hopen we dat iedereen die bij hun lokale drankenhandel komt, bedient van worden van EMS-spirits in de toekomst.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.