SEDS Arendonk

Sustainable Starter van de Week: ‘Sustainable Energy Distribution System’, of kortweg SEDS

SEDS komt op de markt als een duurzame oplossing die het mogelijk maakt om CO2-neutraal te wonen en de energiefactuur te doen dalen. Esta-Advies, B&R Bouwgroep en DIPAR V ontwikkelden samen dit innovatieve systeem. Het voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en seizoensgebonden comforttemperatuur op een slimme en doordachte manier. Het systeem is onafhankelijk van welke energiebron dan ook, en zoekt altijd de meest energie-efficiënte oplossing en is volledig circulair en future proof.

"Het besef dat er iets moet veranderen, en dat liever gisteren dan vandaag, begint door te sijpelen. Onze uitstoot moet drastisch omlaag en daaraan moet iedereen zijn steentje bijdragen", zegt ceo Seppe Van Hout. "Zowel producenten als consumenten zijn zich hiervan bewust. Een nieuwbouw zonder warmtepomp en laadpaal voor elektrische wagens is zo goed als ondenkbaar. Ook voor de projectmarkt werden ingrijpende maatregelen genomen. Denk maar aan het “aansluitverbod op gasnet voor grote projecten” dat sinds begin 2021 van kracht is."

Aangezien 47% van onze CO2-emissies afkomstig zijn van residentiële gebouwen, sloegen Esta-Advies, B&R Bouwgroep en DIPAR V (holding achter o.a. Thys Bouwprojecten) de handen in elkaar. Als pioniers op het vlak van duurzaamheid ontwikkelden zij SEDS, kort voor Sustainable Energy Distribution System. "Ons innovatief systeem voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en seizoensgebonden comforttemperatuur. Het is een future proof en CO2-neutraal alternatief voor collectieve stookplaatsen."

De zoektocht naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen zit op kruissnelheid. "SEDS is volledig brononafhankelijk. Het functioneert dus op alle mogelijke energiebronnen, zowel die van vandaag, als die van morgen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan waterstof. Meer nog, door gebruik te maken van het multi-bronsysteem kan SEDS verschillende bronnen combineren in functie van beschikbaarheid."

SEDS is dus een flexibel systeem dat te allen tijde de meest interessante bron zal aanspreken om de comforttemperatuur te garanderen. Zo wordt de zonne-energie, waarvan de piekmomenten wat betreft vraag en aanbod niet overeenkomen, gebruikt wanneer deze het meest voorradig is. Tijdens dalmomenten van de fotovoltaïsche panelen worden andere voorradige bronnen geraadpleegd. “Onze SEDS unit fungeert als een soort warmtebatterij. Op het moment dat er een overschot aan energie is gaan wij deze opslaan onder de vorm van sanitair warm water”, aldus Van Hout.

"Op 14 oktober stellen we SEDS voor aan een publiek van specialisten, zoals architecten, studiebureau’s en projectontwikkelaars. Federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten zal aanwezig zijn om het event te openen. Langs deze weg wil ik iedereen uitnodigen op het event op 14 oktober in 4 Wings Oevel." Vooraf inschrijven kan via de website van SEDS.