Hout Luyten Boldbird

Sustainable Story bij Hout Luyten: “Duurzaam investeren is goed, verbruik hierop afstemmen is nog beter.”

In het dorp van Morkhoven (Herentals) plaatste Eco Technics uit Brecht pas 984 zonnepanelen op de daken van Hout Luyten. Met een op maat gemaakt dashboard, dat Boldbird ontwikkelde, krijgt het bedrijf inzicht wat er met de zonne-energie gebeurt en hoe het energieverbruik per hal en per machine in elkaar zit. Want meten is weten, klinkt het bij Hout Luyten.

Hout Luyten bestaat al meer dan een eeuw. Het werd opgericht in 1918 en vandaag zit de vierde generatie mee aan tafel om de data en de analyses te bekijken. “Duurzaamheid is belangrijk en zal de toekomst zijn”, begint de goedlachse bestuurder Fons Luyten. “Daar moeten we op inzetten en ook slim mee omgaan”, vult dochter Florence aan. “Voor de installatie deden we een beroep op Eco Technics uit Brecht. De zonnepanelen leveren heel wat elektriciteit op. Je zou er zo'n 100 gezinnen van elektriciteit mee kunnen voorzien. Stef Canters van Boldbird deed ons het voorstel om onze verbruikers binnen het bedrijf in kaart brengen. Samen met zijn vennoot en fietskameraad Bart Claes installeerde hij hiervoor meetapparatuur en ontwikkelden zij de nodige software. Gedurende een maand werd het verbruik van de onderneming per hal en per machine in kaart gebracht.”

“De resultaten zijn mooi om te zien”, gaat Fons verder. “Meten is weten. Wie kan er vandaag de dag nog aan een energiefactuur uit? Maar nu zien we effectief wat er gebeurt binnen het bedrijf, wat het ons kost en vooral waar we kunnen bijsturen. Uit de eerste metingen blijkt dat we sommige machines beter laten draaien op andere tijdstippen, zodat ze ineens van de overschot van zonne-energie kunnen genieten. En we zien nu heel goed wanneer we nog overschotten hebben van de zonnepanelen en wanneer we nog energie van het net moeten kopen. Ik vind het dan ook heel tof dat die jonge mannen dat zo voor elkaar hebben gekregen.“

Stef Canters en Bart Claes gaan hun systeem nu ook integreren in andere bedrijven. Ze zien alvast brood in dit verhaal. “Duurzame investeringen doen is goed, maar de opgewekte energie gebruiken op het juiste ogenblik en uw verbruik hierop afstemmen is nog veel belangrijker. Een dynamisch bedrijf zoals Eco Technics dat gespecialiseerd is in bedrijfsmatige zonne-installaties is een ideale partner om dit mee uit te rollen”, besluit Stef.