Nieuws Kempen Teler plant 250.000 bloembollen voor meer biodiversiteit en… als openbare showroom

Teler plant 250.000 bloembollen voor meer biodiversiteit en… als openbare showroom

Met deze zelfgemaakte ‘bloembollenondergrasplantmachine’ worden de bloembollen onder de graszoden gestopt zonder de grond om te woelen. — © EMA

Teler plant 250.000 bloembollen voor meer biodiversiteit en… als openbare showroom

Op twee plaatsen in Arendonk schieten volgende maand ineens 250.000 kleurrijke bloemen uit de grond. De bloembollen werden op eigen initiatief door een teler uit Harelbeke onder de graszoden gestopt. “Waarom wij dit doen? Voor meer biodiversiteit, maar ook een beetje als openbare showroom voor de wandelaars en fietsers.”

De 250.000 bloembollen werden met een speciale plantmachine in de grond gestoken op twee privégronden in de Madritten en de Roobeek in Arendonk, bij de ouders en de broer van Leen Van Gauwbergen (44) die samen met haar man Geert Vanacker een familiaal bloembollenbedrijf runt in Harelbeke in West-Vlaanderen. Het koppel wil zo de bijen en hommels helpen. “Omdat vele mensen jarenlang eentonig groene tuinen hebben aangelegd, met buxus- en taxushagen, vinden de bijtjes bijna geen eten meer. Wat zij nodig hebben om zich te voeden, zijn kleurrijke bloemen die veel nectar bevatten.”

Nieuwe trend: mix van kleuren

Vanuit het verre West-Vlaanderen brachten Leen en Geert daarom een kwart miljoen bloembollen naar Arendonk: een bonte mengeling van vroeg- en laatbloeiers, van narcissen tot krokussen en tulpen. “Gele, witte, roze, paarse en blauwe, alle kleuren”, zegt Geert. “Tot voor enkele jaren koos bijna iedereen voor egaal witte of zalmkleurige bloemperken. De nieuwe trend is een mix van alles. Door corona zitten de mensen nu ook veel meer thuis, waardoor velen hun tuin opnieuw ontdekt hebben. Dat merken we ook aan de verkoop.”

De aangevoerde bloembollen werden in Arendonk met een speciale ‘bloembollenondergrasplantmachine’ in de grond gestopt. “Dat is een heel lang woord voor een standaard plantmachine die we zelf hebben omgebouwd om er bloembollen mee te planten zonder de grond om te woelen”, zegt Geert. “De machine snijdt de bodem open, tilt de graszode op, stopt de bloembollen eronder en legt de zode weer neer. Het werktuig wordt getrokken door een kleine tractor, waarmee we stapvoets over het perceel rijden en zo bijna drieduizend vierkante meter per dag kunnen aanplanten.”

Gratis bloementapijt

Nog een reden waarom Bloembollen Vanacker deze gratis plantactie uitvoert in Arendonk, is om zichzelf zichtbaar te maken in het straatbeeld. “Voor ons is dit een beetje een openbare toonzaal”, zegt Geert. “Arendonk is een landelijk dorp waar veel wandelaars en fietsers passeren. Wanneer straks al die prachtige bloemen in bloei staan, van begin februari tot einde mei, kunnen zij tijdens hun wandel- of fietstocht vrij genieten van een kleurrijk bloementapijt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.