Benny, of is het Bertha heeft net een portie vol-au-vent met frieten tot bij Dirk en Maxim gebracht. © Marc Peeters

Très Belge brengt Belgische klassiekers én robots naar Olen: “Prijzen net onder die van een brasserie”

Het Shopping Park Olen heeft er een nieuwe horecazaak bij. Très Belge nam er de plaats in van Lunch Garden en wil bezoekers een snelle, kwalitatieve en betaalbare Belgische maaltijd aanbieden. Opvallend: robots Benny en Bertha helpen mee in de bediening.

Très Belge moet in de winkelpark het verdwijnen van Lunch Garden doen vergeten en zet daarvoor Benny en Bertha in. Dat zijn de namen van twee robots die in het restaurant werken. Ze brengen dienbladen met daarop de hoofdgerechten vanuit de keuken naar de tafel van de klanten.

“De robot krijgt een tafelnummer en weet die tafel exact staan”, legt Dirk Groen, zaakvoerder van het restaurant uit. “De robot kan ook praten en vertelt aan tafel dat de bezoekers hun bord mogen nemen. Met een simpele druk op de blauwe knop wordt de robot weer naar de keuken gestuurd.”

De robots zijn zo beleefd dat ze even wachten als een bezoeker hun route blokkeert, maar ze kunnen ook vragen om hem of haar even door te laten. Voor de bezoekers is het nog even wennen als de robotjes passeren. Met een beetje uitleg valt de nieuwigheid al snel in de smaak. “Hier moeten we met de kleinkinderen nog eens terugkomen. Die gaan dat geweldig vinden”, zegt een ouder koppel.

We gaan voor prijzen die net onder die van een brasserie liggen.

Dirk Groen, zaakvoerder

Beleving

Met een apart concept zoekt de horecazaak naar een mooi evenwicht tussen beleving en prijs. “Bij Très Belge vinden de klanten heerlijke voorgerechten, soepen, desserten en drankjes in de self service toog”, legt Dirk Groen uit. De manager deed eerder al ervaring op bij Lunch Garden en bedacht samen met zijn zakenpartners Maxim Willems en Filip Vanheusden Très Belge.

“De hoofdgerechten bestel je gewoon aan de kassa en worden wat later aan tafel gebracht. Het fijne is dat u niet aan de toog moet staan wachten op eten en dat uw hoofdschotel ook niet koud wordt terwijl u uw voorgerecht of soep opeet”, menen de zaakvoerders.

Het restaurant heeft de voorbije weken een opknapbeurt gekregen. Alles oogt mooier en gezelliger. Er is ruimte voor ongeveer driehonderd klanten. In het decor zijn verschillende Belgische uitvinders te vinden en worden weetjes over deze knappe denkers meegegeven.

Het is even wennen als de robot passeert.
Het is even wennen als de robot passeert.

Prijs

“We gaan voor kwalitatief eten dat warm aan tafel wordt gebracht en dit voor prijzen die net onder die van de gemiddelde brasserie liggen. Voor de kinderen is er ook speelhoek waar ze veilig kunnen spelen.

De zaak is zeven dagen op zeven open van 8.30 tot 20.30 uur. Je kan er ontbijten tot 11 uur. Lunchen en dineren is mogelijk tussen 11.30 en 20.30 uur. Op het menu staan onder meer klassiekers als vol-au-vent, stoofvlees en balletjes in tomatensaus voor prijzen die variëren tussen 14 en 15 euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen voor de helft van de prijs een kleinere portie bestellen. Om jongeren aan te trekken, staan er ook pizza’s en burgers op de kaart.

Tea time

Tussen 14 en 17 uur is het tea time in Très Belge met onder meer pannenkoeken, Brusselse wafels en diverse ijscoupes. Vandaag is er in België nog maar één Très Belge-restaurant. “Het is nu eerst afwachten of het concept dat we brengen ook een breder publiek zal aanspreken”, meent Dirk Groen. “Als dat lukt, zijn meerdere vestigingen niet ondenkbaar.”

www.tresbelge.be