Nieuws Kempen Turnhouts bedrijf realiseert coöperatief warmtenet

Turnhouts bedrijf realiseert coöperatief warmtenet

Turnhouts bedrijf realiseert coöperatief warmtenet

KelvinSolutions uit Turnhout is een snel groeiende ontwikkelaar van duurzame warmteprojecten. Met de restwarmte van industriële processen van de Afga-Gevaertfabriek kan het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd binnenkort verwarming en warm water binnenbrengen bij verschillende bedrijven en iets meer dan 300 woningen.

Verwarming en sanitair warm water dankzij de restwarmte van industriële processen? In Mortsel en Edegem gebeurt het. Minister van Energie Zuhal Demir draaide er de kraan van het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd open. De restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek verwarmt nu de eerste industriële gebruiker.

Het project wordt gerealiseerd onder impuls van KelvinSolutions uit Turnhout. De samenwerking met burgerenergiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower resulteerde in de oprichting van Warmte Verzilverd in het najaar van 2019. Begin juli 2020 legde provinciegouverneur Cathy Berx de eerste leiding, daarna volgde er een heus huzarenstukje: op de site van Agfa-Gevaert werd de distributiecentrale gebouwd, het hart van het warmtenet. Er kwam ook een 3,5 km aan leidingen. Na een geslaagde druktest van het warmtenet werd amper een half jaar na de eerste buislegging de eerste warmte geleverd.

“De snelheid waarmee we dit project realiseerden, ondanks de beperkingen door COVID-19, danken we vooral aan de vlotte samenwerking binnen het projectteam, en de goede verstandhouding met externe partners, aannemers en openbare besturen. We zijn bovendien lokaal sterk verankerd. Ook de buurt wordt nauw betrokken: we organiseren informatiemomenten, herstellen en optimaliseren het openbaar domein in nauwe samenwerking met de gemeentebesturen en in dialoog met de buurtbewoners. En iedereen kan mee investeren in het warmtenet”, aldus Hartwin Leen, bestuurder van KelvinSolutions.

Kelvin Solutions zorgde voor een technische installatie van zeer hoge kwaliteit en betrouwbaarheid dankzij de consequente keuze voor hoge industriële standaarden, doorgedreven automatisatie en slimme oplossingen, bijvoorbeeld een hogere isolatieklasse dan wat typisch gangbaar is. Ook de uitbating wordt volledig in eigen beheer opgenomen.

Het bedrijf vierde in januari 2021 zijn vijfjarig bestaan.

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Dorien O. 2021-03-02 14:28:12

Beste, voor deze informatie verwijs ik je graag naar Kelvin Solutions. De gegevens vind je via hun website. Succes!

Marcel C. 2021-03-02 11:02:13

Heel knap energie project, echter wat met de warmte voor de woningen indien er geen of sterk verminderde productie zou zijn bij Agfa Gevaert? Is deze oplossing ook financieel voordeliger voor de mensen die de woningen ermee verwarmen? Kan ik beschikken over details van het energie project?

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.