Turnhoutse bedrijven en grafisch talent vinden elkaar in expo Made In Turnhout

TURNHOUT - "Ik ben onder de indruk van de familiale sfeer die alle bedrijven uitstralen, en het grote makersdorp dat Turnhout is", zegt Jana Vasiljevic, een van de grafische kunstenaars die meewerkten aan de expo Made In Turnhout. Dat ze Turnhout een dorp noemt, is haar vergeven. Dat de stad veel 'makers' herbergt, kunnen we in de volgende weken in cultuurhuis de Warande ontdekken.

"In Turnhout worden veel unieke producten gemaakt en dat weten veel mensen niet", zegt schepen van Lokale Economie Luc Op de Beeck. "De siliconen van Soudal, de koffie van Miko, dat zegt hen nog wel iets. Maar wie weet dat de Royal Caviar, of de zuurzoete ufo's van Astra Sweets Turnhoutse producten zijn? En dan heb ik het nog niet over de noten en gedroogde vruchten van Ranobo of over de spuitgietmatrijzen van Tumag."

Schepen Luc Op de Beeck bij een grafische interpretatie van de Confiserie Roodthooft, die haar productie in 2017 naar Turnhout verhuisde.

Met de tentoonstelling Made In Turnhout, waaraan twaalf Turnhoutse bedrijven hun medewerking hebben verleend, wil de stad deze Turnhoutse producten in de kijker zetten. “We hebben een drieledige doelstelling”, zegt Op de Beeck. “We willen dat onze inwoners weer trots zijn op wat in Turnhout wordt verwezenlijkt. We willen Turnhout uitspelen als een kwaliteitslabel, zodat de hele wereld weet wat er in Turnhout gebeurt. En we willen scholieren overtuigen dat ze kunnen meehelpen aan de productie van deze Turnhoutse producten. Dat laatste doen we door scholen uit te nodigen naar deze tentoonstelling, maar ook door hen in de bedrijven zelf te tonen wat een operator is. We willen de maakindustrie weer wat aantrekkelijker maken.”

De Ufo’s of zure ouwels van Astra Sweets zijn een erkend Turnhouts streekproduct.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het project Rock Paper Pencil, dat het grafisch talent uit Turnhout in de verf wil zetten. Coördinator Sven Denis nam enkele grafische kunstenaars mee naar de bedrijven en liet hen hun impressies vertalen in een kunstwerk, dat in het zeefatelier van De Ruimte is gedrukt. Deze twaalf kunstwerken hangen in de tentoonstelling. “Ik ben blij dat we wat hebben kunnen bijdragen aan het besef: wordt dit allemaal in Turnhout gemaakt?”

Het belang van deze en andere Turnhoutse bedrijven in de stad wordt de volgende weken nog verder onderstreept door een evenement waarop alle bedrijfsleiders worden uitgenodigd en door projecties over Turnhoutse bedrijven op diverse gevels in de stad.