Nieuws Kempen Turnhoutse insectenkweker overgenomen door wereldspeler

Turnhoutse insectenkweker overgenomen door wereldspeler

Turnhoutse insectenkweker overgenomen door wereldspeler

Insectenkweker Millibeter, gehuisvest op de Open Manufacturing Campus in Turnhout, is overgenomen door het Britse AgriProtein. Dat noemt zich het grootste insecten eiwittenbedrijf ter wereld en werd dit jaar door Time Magazine in de top-50 van ‘geniale ondernemingen’ geplaatst.

CEO Johan Jacobs richtte Millibeter in 2012 op met de bedoeling organisch afval te gebruiken als voedsel voor de kweek van larven van de zwarte soldatenvlieg. Dat vermindert niet alleen de afvalberg maar de larven leveren meteen ook een nieuwe bron van eiwitten voor de veevoeding, zo ook de chemische stof chitine. Eerder dit jaar verhuisde het bedrijf naar Turnhout, waar het de eerste insectenkwekerij op industriële schaal in zijn soort bouwt. De financiering gebeurt nu door de inbreng van AgriProtein, het Innovatiefonds en andere Belgische investeerders.

Overnemer AgriProtein kondigt aan dat Johan Jacbos en zijn team van entomologen, chemici en ingenieurs de kern zullen vormen van een nieuwe Europese R&D-hub. “Het zal onze EU-expansie versnellen door een ervaren team toe te voegen dat complementaire technologieën brengt in onze groeiende onderneming”, zegt CEO Jason Drew. “We hebben altijd geloofd in het potentieel van de markt voor organische voedingsstoffenrecyclage in Europa”, vult Johan Jacobs aan. “Deze investering is een belangrijke blijk van vertrouwen in de sector.”

Nog kwekerijen
AgriProtein wil nog meer fabrieken in de regio bouwen en zijn Europese R&D-centrum in België onderbrengen. De onderneming haalde in juni van dit jaar 105 miljoen dollar op om een wereldwijde business in de circulaire economie op te zetten. Het bedrijf gebruikt de zwarte soldatenvlieg en zijn larven om organisch afval om te zetten in eiwitten voor visvoeder in de kweekvisindustrie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer