Nieuws Kempen Twintigers namen in 2022 bakkerij over ondanks energiecrisis: “Het is een passie”

Twintigers namen in 2022 bakkerij over ondanks energiecrisis: “Het is een passie”

Wim Moonen en Enya De Nijs Enya en Wim. © Jeroen Hanselaer

Twintigers namen in 2022 bakkerij over ondanks energiecrisis: “Het is een passie”

OLEN – De energiecrisis heeft in 2022 bijna iedereen hard geraakt. Maar bij de bakkers, die veel elektriciteit en vooral gas nodig hebben om elke dag vers brood en gebak te maken, hakte de crisis er pas écht stevig in. En toch namen twintigers Wim Moonen en Enya De Nijs bakkerij Vanspringel over.

Uit recente cijfers van GraydonCreditsafe, een specialist in bedrijfsinformatie, blijkt dat 64% van de bakkers in de provincie Antwerpen in zware financiële problemen zit. In de sector is dan ook te horen dat veel bakkers overwegen om hun zaak tijdelijk of definitief te sluiten, tot de energiekosten weer beheersbaar worden.

Maar voor de meeste bakkers is de liefde voor hun ambacht zo groot, dat ze de bittere energiepil elke dag doorslikken, en de gigantische prijsverhogingen maar gedeeltelijk doorrekenen aan hun klanten. Sterker nog, in 2022 kwamen er ook heel wat bakkers bij.

Twintigers Wim Moonen en Enya De Nijs namen in september 2022 bakkerij Vanspringel in Olen over. “Intussen hebben wij de prijs voor onze broden ook al moeten opslaan, van 2,60 naar 2,90 euro”, zegt Wim. “We gaan heel efficiënt om met ons energieverbruik. De veertig jaar oude vloeroven die hier stond, hebben we bijvoorbeeld buiten gebruik gesteld. In de plaats daarvan gebruiken we een rotatieoven uit 2007, die beter geïsoleerd is en dus meer warmte kan vasthouden.”

Twee taarten in een oven

“Het komt ook op een uitgekiende planning aan. Ik zet de frangipanes bijvoorbeeld samen met de pruimentaarten in de oven, in plaats van apart. En voor de rest is onze loonkost ook heel beperkt, omdat we maar één personeelslid hebben.”

Wim heeft er dus geen spijt van dat hij in 2022 met een eigen bakkerij is begonnen. “Bakken is een passie”, zegt hij. “Als de pistolets uit de oven komen, spreken die precies tegen mij. Ze knipperen van de versheid. Ach, ik kan het moeilijk uitleggen. Bakker zijn, is gewoon mijn hobby. En zolang mensen hier met de glimlach buitengaan, is het allemaal de moeite waard.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.