Nieuws Kempen UltraZonic vermindert infecties door voorreiniging van endoscopen

UltraZonic vermindert infecties door voorreiniging van endoscopen

UltraZonic vermindert infecties door voorreiniging van endoscopen

ZANDHOVEN – Vlaamse ziekenhuizen scoren ondermaats op de reiniging van medische instrumenten. Om de veiligheid van de patiënt te verbeteren, werkt UltraZonic in Zandhoven al jaren aan baanbrekende apparaten.

Jaarlijks lopen nog duizenden patiënten een infectie op tijdens vaak eenvoudige ingrepen. Dat is in vele gevallen te wijten aan onvoldoende gereinigde instrumenten. UltraZonic ontwikkelde de eerste machine ter wereld om flexibele endoscopen gedetailleerd te reinigen. Dat zijn medische instrumenten waarmee artsen in het lichaam van de patiënt kijken.

“Endoscopen hebben een reproduceerbare procedure nodig voor een goede voorreiniging”, legt zaakvoerder Nancy Steenbakkers van UltraZonic uit. “Onze Endo-machine vervangt die volledig. Nadien gaan de endoscopen in de desinfector en de droogkast.”

Nancy’s echtgenoot Serge Wellens, die 40 jaar ervaring in de chemische industrie heeft, ontwikkelde hiervoor een nieuwe technologie. Hiervoor bouwde hij voort op de klassieke ultrasone reiniging (niet-waarneembare geluidsgolven die door een waterbad worden gestuurd) en bedacht een nieuwe technologie. Die bestaat uit een combinatie van hardware en software met als resultaat dat de levensbelangrijke reiniging van medische instrumenten voortaan in minder tijd, beter en dus veel efficiënter kan gebeuren.

De machines van UltraZonic worden in België gemaakt en vonden ondertussen al hun weg naar onder meer Nederland, Zweden, Ierland, Finland en Qatar. Op vraag van endoscopieverpleegkundigenvereniging AIEVV geeft Nancy op zaterdag 7 maart in de trainingsruimte van UltraZonic een opleiding aan zo’n 60 personen. Zowel theoretisch als in de praktijk leren ze bij over de voorreiniging van endoscopen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.