Nieuws Kempen UNIZO pleit voor verbod op gratis retourzendingen

UNIZO pleit voor verbod op gratis retourzendingen

UNIZO pleit voor verbod op gratis retourzendingen

“De alsmaar meer voelbare klimaatcrisis creëert hier en nu het momentum om gratis retourzendingen bij e-commerce te verbieden, en dat best meteen op Europees niveau.” Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Uiteraard is zo’n verbod slechts één beperkte maatregel in een veel breder spectrum van te nemen initiatieven.”

“De grote e-commercespelers hebben de mensen hun kop zot gemaakt”, aldus de analyse van Danny Van Assche van UNIZO, “Impulsief en ongeremd producten bestellen in de wetenschap dat je ze nadien à volonté kan terugsturen, en nog gratis ook. Zelfs wie zich er aan bezondigt, beseft diep van binnen dat hier iets niet klopt.”

Van Assche noemt het zelfs ronduit decadent. “Niets is gratis. Ook zogenaamd ‘gratis’ retourzendingen hebben hun kostprijs, die op dit ogenblik evenwel worden afgewenteld op het milieu, op onze economie en op ons lokale economische weefsel. Als consumenten bestellingen niet langer gratis kunnen terugsturen, gaan ze niet enkel minder impulsief bestellen, ze gaan ook minder vaak producten terugsturen.”

“Dat betekent niet alleen minder verkeer en uitstoot. Het betekent ook dat lokale (online) retailers opnieuw met opgeheven hoofd een correcte prijs kunnen aanrekenen voor eventuele retourzendingen, en zelf ook minder retourzendingen binnenkrijgen. Deze maatregel zou hen wat meer ademruimte geven, waardoor de lokale economie kan floreren. Dat op zich betekent al extra milieuwinst. Want elk pakje dat lokaal en doordacht wordt gekocht, moet niet meer van heinde en verre worden bezorgd op het moment waarop de consument het in zijn hoofd krijgt.”

UNIZO dringt er bij de Europese en nationale beleidsmakers op aan om het verbod op gratis retourzendingen, waarvoor de organisatie al jaren pleit, nu met bekwame spoed in wetgeving te gieten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.