Nieuws Kempen Valleien Kleine en Grote Nete kandidaat voor ‘Landschapspark’

Valleien Kleine en Grote Nete kandidaat voor ‘Landschapspark’

Valleien Kleine en Grote Nete kandidaat voor ‘Landschapspark’

Gouverneur Cathy Berx en gedeputeerde Jan De Haes dienen in naam van het provinciebestuur Antwerpen, 21 Antwerpse steden en gemeenten een kandidatuur voor een Landschapspark in de valleien van de Kleine en de Grote Nete in. Dit initiatief krijgt de steun van vele partners waaronder Boerenbond en Natuurpunt.

“Al in 1966 beseften sommigen dat de valleien van de Kleine en de Grote Nete uniek zijn in Vlaanderen”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Het gebied werd niet veel later naar voren geschoven als één van de elf natuurparken die de ruggengraat van onze Vlaamse natuur moesten worden. Deze natuurparken kwamen er nooit. Nu, meer dan een halve eeuw later, proberen we die ambitie gedeeltelijk waar te maken door met beide valleien te kandideren als één Landschapspark.”

“Met deze kandidatuur tonen we aan welke talrijke troeven het gebied heeft: relatief gave valleien met prachtige natuur verweven met landbouw, talrijke cultuurhistorische parels en een toeristisch – recreatieve infrastructuur. Het voorstel voldoet ruimschoots aan alle vooropgestelde criteria. Maar vooral tonen we aan dat nagenoeg alle actoren een gemeenschappelijke visie en ambitie hebben.”

Gedeputeerde Jan De Haes: “De valleien van de Kleine en Grote Nete zijn bijzonder waardevol, maar we staan er tegelijkertijd voor grote uitdagingen. Meer dan ooit is duidelijk dat onze riviervalleien een cruciale schakel vormen in de strijd tegen een veranderend klimaat. Daarenboven is de nood aan een beleefbaar landschap nog nooit zo groot geweest als nu. Met zijn uitgesproken beekvalleien en duinenruggen kan dit gebied dan ook verder uitgroeien tot hét uithangbord van de Kempen in binnen- en buitenland.”

De realisatie van bijkomende natuur- en bosgebieden gebeurt in uitvoering van het door de Vlaamse overheid uitgewerkt omgevingsbeleid. Buiten de gebieden van het VEN en Natura 2000-netwerk is vrijwilligheid een uitgangspunt voor het versterken of uitbreiden van natuur of bos. De erkenning als Landschapspark zal geen bijkomende wettelijke verplichtingen of beperkingen opleggen aan eigenaars of gebruikers van percelen gelegen binnen park, staat in de conceptnota te lezen. De landbouwsector en de natuursector worden als partner betrokken bij de opmaak van het masterplan voor het Landschapspark.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer