Van het restaurant naar het festivalpodium: Keizershof doet het opnieuw

TURNHOUT - Wlad Pokoik en Kim Langewouters, zaakvoerders van het Turnhoutse restaurant Keizershof, organiseren Summer Sessions in het eerste weekend van augustus. Het is de tweede editie van het driedaags muziekfestival. Wlad en Kim zijn zich bewust van het financiële risico, zeker omdat de eerste editie verlieslatend was. "In de zetel blijven zitten en wenen, dat helpt niet."

De tweede editie van Summer Sessions had twee jaar geleden moeten plaatsvinden, maar stuitte op een lockdown. De affiche die toen is bekendgemaakt, is nagenoeg dezelfde gebleven. De concerten op vrijdag, met de Guy Swinnen Band en met Soulsister, zijn gratis. Voor de concerten van zaterdag (The Cluricauns en Bart Peeters), zondagmiddag (#Likeme) en zondagavond (Rex Rebel en Clouseau), is de ticketverkoop gestart.

Financieel risico

Voor deze tweede editie kan Summer Sessions rekenen op de medewerking van de stad Turnhout. "Dat maakt de fundering van ons evenement wel sterker", zegt Wlad. "De eerste editie heeft ons veel geld gekost. De opkomst was te laag, maar de reacties achteraf waren wel hartverwarmend."

Dat is wat telt voor Wlad en Kim. "De artiesten moedigen ons aan om dit vol te houden. We hebben bij die eerste editie ook fouten gemaakt, maar er veel uit geleerd."

Kennis van zaken

"Zo'n festival is wat wij al bijna twintig jaar in het klein doen", vertelt Wlad. "In 2004 openden we Keizershof op de Grote Markt. Daar organiseerden we de eerste concerten. De nieuwe locatie van Keizershof in de Hoveniersstraat richtten we helemaal in met het oog op de organisatie van concerten. Kim was nog nooit op een festivalterrein geweest, maar ik zei haar: wat we in het klein doen, moeten we ook in het groot kunnen."

Ondernemen

Het risico nemen ze er bij. "Wat is ondernemen? Risico's durven nemen. Ik wil op mijn tachtigste niet zeggen: wat jammer dat ik het niet heb geprobeerd. Het is ook als een restaurant. Als een klant zegt dat het lekker is, zijn we tevreden. Als de chef-kok van een sterrenrestaurant dat zegt, weet je dat je op dat pad moet verdergaan. Na de eerste editie van Summer Sessions drukten de artiesten ons op het hart dat dit de manier is waarop we het moeten doen. Dus doen we voort."

Kruisbestuiving

Summer Sessions vindt plaats op het Warandeplein, in het centrum van de stad. Ook dat heeft een reden. "Zo'n festival kan veel betekenen voor de horeca en de middenstand. Mensen die een weekendticket kopen, blijven mogelijk in Turnhout logeren. Ze gaan winkelen, uit eten. Uit de ticketverkoop kunnen we nu al afleiden dat veel bezoekers van ver buiten Turnhout komen."

Ambitie

Een driedaags muziekfestival is geen kattenpis, maar de ambities van Wlad zijn nog groter. "In mijn hoofd zie ik een festival met een groot podium en bekende artiesten aan de Warande, en een vijftal kleine podia verspreid over de stad. Zo'n beetje als Suikerrock. En waarom zouden we geen grote internationale artiesten naar Turnhout kunnen halen. We hebben onlangs contact gehad met een grote naam uit de Verenigde Staten, via gemeenschappelijke vrienden. Turnhout? Why not? Dat was zijn antwoord."

Na het festival keren Wlad en Kim terug naar het restaurant. Een groot verschil. "Een groot verschil?" herhaalt Wlad de vraag. "Dan moet je hier eens een week komen werken!"