Het evenement, georganiseerd door de bachelor Human Resources Management van Thomas More, had als doel de stereotypen over generaties op het werk te doorbreken. “Misschien herken je ze wel. Conversaties op de werkvloer die beginnen met ‘Toen ik jong was’ of eindigen met ‘OK Boomer!'” Door vertegenwoordigers van verschillende generaties een stem te geven – van scholieren tot ervaren rotten – ontstond een dynamische discussie.
Trendwatcher Herman Konings schetste de verschillende generaties en hun kenmerken: van de spaarzame Builders (geboren vóór 1946) en de welvarende Babyboomers (1946-1964) tot de ‘verloren’ Generatie X (1965-1980) die de digitale transitie meemaakte, de Millennials (1981-1996) als brugfiguren, en de digitale natives van Generatie Z (1997-2010).
Enkele clichés werden onder de loep genomen. Zo werd de stelling “Gen Z is vergroeid met hun smartphone” genuanceerd. Studenten gaven aan dat de smartphone een noodzakelijk werkinstrument is, maar dat de afleiding ervan afhangt van de interesse in de job. Een Millennial in het publiek opperde zelfs dat jongeren ouderen kunnen leren omgaan met de gedragsmatige aspecten van technologie.
Ook de wens voor flexibiliteit bij Millennials werd besproken. Dit blijkt geen vrijbrief voor minder werk, maar een manier om efficiënter te functioneren en een betere werk-privébalans te vinden, een strijd die zij volgens Gen Z al hebben gevoerd.
Generatie X, vaak bestempeld als ‘verloren’, ziet zichzelf eerder als een brugfunctie tussen generaties, continu lerend van beide kanten. Babyboomers, op hun beurt, kijken niet per se reikhalzend uit naar hun pensioen, maar willen wel genieten van hun opgebouwde welvaart, na hard gewerkt te hebben in tijden van werkloosheid.
De consensus was dat samenwerking tussen generaties mogelijk en zelfs wenselijk is. Rana, een Gen Z-studente HR Management, ziet diversiteit als een kans en pleit voor workshops om begrip te kweken. Herman Konings benadrukte het belang van ‘fygitaal’ werken – een mix van fysiek en digitaal – en terugkeren naar de essentie van menselijk gedrag.
Karel Van Bouchaute, opleidingscoördinator HRM bij Thomas More en initiatiefnemer, concludeerde: “Generatieverschillen zijn geen obstakels, maar potentiële superkrachten. Omarm ze.”